Irak
Irak miehitti yllättäen Kuwaitin 2. elokuuta ja liitti sen itseensä 8. elokuuta. YK:n turvallisuusneuvosto mitätöi liittämisen yksimielisesti.
Presidentti Koivisto antoi 9. elokuuta asetuksen Irakin vastaisista, viennin ja tuonnin kieltävistä talouspakotteista. Näin saatettiin voimaan YK:n turvallisuusneuvoston määräykset.
Nuorisojoukko repi 11. elokuuta irti Irakin Helsingin-suurlähetystön nimitaulun, tärveli istutuksia ja heitteli kivillä pihavalaisimia.
Pohjoismaat jättivät 15. elokuuta Irakille nootin, jossa pyydettiin, että Pohjoismaiden kansalaiset voisivat vapaasti poistua Irakista ja sen valtaamasta Kuwaitista.
Presidentti Koivisto ilmoitti 23. elokuuta peruuttavansa suunnitellun Islannin matkansa Persianlahden kriisin vuoksi.
YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 25. elokuuta päätöslauselman, joka antoi Yhdysvaltojen ja muiden maiden laivastoille valtuudet käyttää sotilaallista voimaa Irakin vastaisen kauppasaarron varmistamisessa.
Historiallisen päätöslauselman puolesta äänesti 13 jäsenmaata, myös puheenjohtajamaa Suomi. Vain Kuuba ja turvallisuusneuvoston ainoa arabimaa Jemen pidättäytyivät äänestyksestä.
Yhdysvaltain presidentti George Bush ja Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov saapuivat 8. syyskuuta Helsinkiin. He kehottivat seuraavana päivänä antamassaan julkilausumassa Irakia vetäytymään heti Kuwaitista ja vapauttamaan kaikki panttivangit. Suurvallat uhkasivat Irakia uusilla pakotteilla, ellei se taipuisi esitettyihin vaatimuksiin.
YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 29. marraskuuta päätöslauselman, jossa sallittiin "kaikki tarpeelliset keinot", siis myös aseelliset, Irakin pakottamiseksi vetäytymään Kuwaitista. Suomi äänesti päätöslauselman puolesta.
–