Koulun haitat
Vuonna 1825 asetettu koulukomitea kokoontui uudelleen tämän vuoden kesäkuussa. Sen tarkoitus oli tehdä uusi ehdotus kouluolojen järjestämisestä. Senaatti oli käsitellyt komitean ensimmäistä mietintöä jo kaksi vuotta. Komitea oli ehdottanut 400 pitäjänkoulun rakentamista valtion varoilla. Tätä pidettiin aivan liian kalliina ja asia jäi odottamaan parempia aikoja. Marraskuussa senaatti sai uuden ehdotuksen.
Senaatin lisäksi Turun tuomiokapituli arvosteli ehdotusta jyrkästi. Komitea myöntyi ja selitti uudessa mietinnössään, että rahvaan lapsille oli vahingollista saada laajempaa oppia, koska heidän olisi silloin vaikeampi tyytyä niihin oloihin, joihin he syntyperänsä perusteella kuuluivat. Tuomiokapituli oli kaiketi tarkoittanut, että koulutuksen laajeneminen uhkaisi papiston ja virkamiesten lasten asemaa, jos porvarien ja talonpoikien lapset kilpailisivat viroista näiden kanssa.
Komitea päätyi myös supistamaan suunnitelmia maalaiskoulujen perustamisesta kustannusten alentamiseksi. Samoin komitea luopui alkuperäisestä ehdotuksestaan erottaa kirkko ja koulu toisistaan. Kouluhallitusta ei perustettaisi, vaan johto jäisi tuomiokapituleille ja piispoille. Edellisen esityksen tapaan komitea ehdotti oppiaineiden uudistuksia, opettajien palkankorotusta ja eläkkeitä.1