Kemin koreus
Lapin lääninrovasti Matthias Castrén laati Suomen talousseuralle kertomuksen Kemin pitäjästä. Sitä ei kuitenkaan julkaistu. Talousseura kokosi tällaisia kuvauksia saadakseen tietoa maan taloudellisista oloista. Castrén oli monen muun papin tapaan paikkakuntansa virkeimpiä talousmiehiä. Hän pyrki opettamaan kansalle uusia elinkeinoja ja säästäväistä, suunnitelmallisempaa elämäntapaa.1
Italialainen Giuseppe Acerbi kirjoitti matkakirjassaan miten hän Kemissä yöpyi poikkeuksellisen herrasmiehen, kirkkoherra Castrénin talossa. Tällä oli laajat tiedot taloudesta ja hän puhui saksaa, ranskaa ja latinaa. Kirkon toimintaan Acerbi ei ollut yhtä tyytyväinen Kemin uuden kirkon vuoksi. Acerbi ihasteli juuri valmistunutta suurta kirkkoa, mutta totesi myös, että se teki katsojaan oudon vaikutuksen sijaitessaan surkeiden hökkelien ympäröimänä. Vierailtuaan "Suomen köyhimmän miehen" majassa Acerbi kirjoitti:
"Mitä hyödyttää tällainen kirkollinen komeus, kun seurakunnan jäsenet ovat nälkäkuoleman partaalla! Alas pylväät, kupoli ja koko temppeli, alas semmoiset, ja antakaa noille raukoille se yksinkertainen jumalanpalvelushuone, mihin he ovat tottuneet! Sen sijaan että tuhlaatte suunnattomia summia tyhjään silmänruokaan, raivatkaa niillä maata viljelykselle ja hankkikaa asukkaille elatusta."