Nikolai Suomessa
Keisari Nikolai I ja keisarinna Aleksandra saapuivat 10. kesäkuuta höyrylaivalla Helsinkiin. Tämä oli Nikolain toinen matka Suomeen, mutta edellinen matka vuonna 1830 oli lyhyempi ja vaatimattomampi. Nyt vierailu teki suuren vaikutuksen. Kaupungin porvarit päättivät pystyttää satamaan muistoksi "Keisarinnan kiven".Kaupunkilaisten huomiota herätti varsinkin ylellinen ja ilman purjeita kulkeva pursi Izora.
Ylioppilas Zacharis Topelius kirjoitti päiväkirjaansa kuvauksen keisarin vierailusta. Tämä osoitti erityistä huomiota ja kunnoitusta yliopistolle, jonka uudessa salissa piti puheen.
Nikolain majesteettinen olemus sulatti myös ylioppilaat. He hurrasivat keisarille ja maisterit J.V. Snellman ja B.O. Lille luovuttivat kirjeen, jossa pyydettiin anteeksi viime vuosien harkitsematonta mellakointia. Suomen uusi asema Venäjän yhteydessä todettiin Kaitselmuksen johdatukseksi ja Suomen kansan ja sen kielen pelastukseksi. Siksi ylioppilaat rohkenivatkin toivoa, että suomen kielestä tulisi virallinen kieli ja opetuskieli.1