Koulujärjestys
Tänä vuonna annettiin uusi ja pitkään valmisteltu koulujärjestys. Se koski alkeiskouluja eli elementaarikouluja ja gymnaaseja. Sellaiset perustettiin nyt valtion varoilla maan kaupunkeihin.1
Ala-alkeiskoulut olivat yksitai kaksivuotisia ja ne oli tarkoitettu nuorille, joista tulisi alempia virkailijoita tai jotka muutoin tarvitsivat jonkilaista "tieteellistä" koulutusta. Ylä-alkeiskoulu valmisti lukioon. Kaksivuotisen lukion jälkeen sai kirjoittautua yliopistoon.

Gymnaasija Koulu-järjestys Suomen Isoruhtinanmaalle. 6.11.1843. Tuntijako ylemmissä alkeiskouluissa.
Uuden koulujärjestyksen mukaan, joka tuli voimaan vuonna 1844, ruotsi oli edelleen opetuskieli ja suomi vain eräs oppiaine, yksi kahdeksan kielen joukossa. Aikaisempi koulujärjestys vuodelta 1724 oli korostanut vain klassisten kielten opiskelua. Vanhan Suomen oppikoulut olivat tähän vuoteen asti saksankielisiä. Kielten lisäksi opetusohjelmassa oli varsin monta tuntia Jumalisuuden oppia, pipliahistoriaa ja räknäyskonstia. Voimistelu tuli pakolliseksi ja reaaliaineiden tuntimäärä lisättiin.
Ne lapset, joista vanhemmat eivät aikoneet virkamiehiä tai muita valkokauluksia, kävivät vain seurakunnan järjestämässä alkeisopetuksessa.
Muutamissa kaupungeissa oli vastikään perustettu sunnuntaikouluja käsityöläisten oppilaille. Valtio antoi tukea näillekin kouluille. Lisäksi oli erilaisia yksityiskouluja. Niiden oppilasmäärät olivat pieniä. Vaasan kaupunki sai valtion apurahan kauppakoulun perustamiseen.
Senaatti määräsi koulumaksut myös ala-alkeiskouluun eikä myöntänyt varattomille oppilaille helpotuksia. Heidän koulunkäyntiään ei edes pidetty tarpeellisena, vaan haitallisena.
Uusi laskuoppi
Helmikuussa keisari myönsi 200 hopearuplaa uuden aritmetiikan oppikirjan julkaisemista varten. J.J. Nervander laati sellaisen: Kurs i Arithmetiken.
Kun Suomessa oli lopullisesti siirrytty pois Ruotsin rahan käytöstä, oli tullut tarpeelliseksi uudistaa koulujen käyttämä aritmetiikan kirja, sillä vanhan kirjan laskuesimerkit oli tehty ruotsalaisen rahayksikön mukaan.