Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Muita aiheita ... :: 1866 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Muita aiheita ...

Pappien sääty

Säätyvaltiopäivät lakkautettiin Ruotsissa. Tilalle tuli kaksikamarinen eduskunta, riksdag. Poliittinen valta ei täten Ruotsissa perustunut enää kuninkaan myöntämiin säätyerioikeuksiin vaan käytännössä varallisuuteen, sillä äänioikeus määräytyi sen mukaan. Suomen papisto oli nyt ainut Euroopassa, jolla oli poliittinen asema säätynä. Sellainen sisältyi myös uuteen ehdotukseen valtiopäiväjärjestyksestä. Suomen valtiopäiviä oltiin uudistamassa päinvastaiseen suuntaan kuin muualla Euroopassa.

Poliisimestarit

Poliisimestarien valitsemisesta ja erottamisesta annettiin selitys. Yhdistys- ja vakuuskirjan mukaisesti poliisimestarit voitiin erottaa ilman tutkimusta ja tuomiota, jos he olivat menettäneet hallituksen luottamuksen. Kaupunkien poliisimestarit nimitti vastedes ilman ehdollepanoa kenraalikuvernööri. Tämä sai myös erottaa poliisimestarin, joka osoitti virassaan taitamattomuutta tai leväperäisyyttä. Selityksellä vahvistettiin, että poliisitoimi oli hallituksen suorassa alaisuudessa.

Kenraali Ramsay

Suomalainen kenraali Anders Edvard Ramsay nimitettiin Venäjän sotaneuvoston jäseneksi ja jalkaväen tarkastajaksi. Hän oli kunnostautunut mm. ollessaan kaikkien Puolaan sijoitettujen venäläisten joukkojen komentajana vuosina 1862 - 1863, jolloin puolalaiset nousivat kapinaan. Ramsay oli yksi monista suomalaisista aatelisnuorukaisista, jotka loivat näyttävän sotilasuran Venäjän armeijassa. Se oli haluttu ja yleinen keino päästä korkeaan virka-asemaan, mikä muutoin oli pienessä maassa vaikeata.1

Snellman aateloidaan

Senaattori Johan Vilhelm Snellman korotettiin aatelissäätyyn. Hän oli Armfeltin luottomiehiä ja oli osoittanut hallitsijalle poikkeuksellista uskollisuutta vastustamalla kaikkia separatistisia ajatuksia mm. Puolan kapinan aikana. Snellman sai eräissä piireissä petturin maineen luottaessaan lujasti hallitsijan hyväntahtoisuuteen.

Keisari aateloimista suomalaisista, jotka olivat pääosin virkamiehiä, käytettiin pilkallista nimeä “ryssän aateli”. Tällä haluttiin tehdä ero vanhaan, Ruotsin vallan aikaiseen aateliin, joka oli hankkinut asemansa pääosin sotilaina. Keisari korotti aatelistoon myös liikemiehiä ja piispasukuja.


  1. Kaarlo Wirilander, Herrasväkeä. Suomen säätyläistö; J.E.O.Screen, The entry of Finnish officers into Russian military service 1808-1917. Screenin laskelmien mukaan ainakin 254 suomalaista saavutti Venäjän armeijassa kenraalin arvon.