Olen miettinyt samaa, ja muistin lukeneeni jotakin antiikin roomalaisten ruokatavoista ja ruuasta.
Hain esiin Nathaniel Harrisin kirjan Antiikin Rooma (History of Ancient Rome 2000, suomentaja Veikko Ahola) ja siinä viitataan lyhyesti roomalaisten ruokailuun.
Harrisin mukaan roomalaiset söivät kaksi-kolme kertaa päivässä, ateriat olivat yhtä lukuun ottamatta yksinkertaisia. Pääateria nautittiin illan viileydessä sohvalla loikoillen, mielellään ystävien seurassa. Alempia yhteiskuntaluokkia varten oli olemassa pikaruokapaikkoja ja tavernoita, jotka eivät kuitenkaan olleet ravintoloita.
Ruoka valmistettiin puuhiilillä tiilistä rakennetulla liedellä. Köyhemmissä kotitalouksissa vain käristäminen ja keittäminen oli mahdollista, mutta oli myös tiiliuuneja, joissa ruoka voitiin paistaa tai paahtaa. Roomalaiset julkaisivat myös keittokirjoja, joista yksi on säilynyt myöhäiseltä keisarikunnan ajalta. Sen on luultavasti kirjoittanut Rooman tunnetuin herkkusuu Apicus. (Wikipediasta löytyy luettelo resepteistä
http://en.wikipedia.org/wiki/Apicius#Li ... rom_Apicus )
Ruokalajeja ja raaka-aineita oli runsaasti, mm. keittoja, lihaa, kalaa, siipikarjaa, vihanneksia, hedelmiä ja leivonnaisia. Roomalaiset käyttivät ennakkoluulottomasti yrttejä ja mausteita.