Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Osa Tutankhamonin aarteesta takaisin Egyptiin


Sakaaliksi kuvattu Anubis oli muinaisessa Egyptissä palvottu kuolleiden jumala. Kuva: Wikimedia Commons.

New Yorkin Metropolitan-taidemuseo palauttaa kokoelmistaan faarao Tutankhamonin hautavarustukseen kuuluneet esineet Egyptiin. Museo julkisti päätöksensä lauantaina ja esineet lähtevät kotimatkalle jo ensi viikolla. Kyseiset aarteet ehtivät kuulua Metropolitanin kokoelmiin ja Egyptin taiteen näyttelyyn yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Päätös esineiden palauttamisesta syntyi laajamittaisten tutkimusten jälkeen, missä selvitettiin esineiden laillista omistajaa. Selvityksessä kävi ilmi, että kyseisten esineiden oli tarkoitus jäädä kaivausten jälkeen pysyvästi Egyptiin ja näin ollen Egyptin valtio olisi niiden laillinen omistaja. Egyptin viranomaisten mukaan Tutankhamonin hautavarustuksesta peräisin olevat esineet lähetettiin New Yorkiin vuonna 1948, jolloin Metropolitan-museo sulki näyttelytilansa Egyptissä. Nyt esineet pääsevät osaksi pysyvää Tutankhamon-näyttelyä, joka avataan uuden suurmuseon yhteydessä.

Arkeologit löysivät Tutankhamonin haudan Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922 ja
brittiläinen Howard Carter (1874-1939) oli yksi ryhmän jäsenistä. 1920-luvulla oli varsin tavallista, että arkeologit pitivät itsellään osan löytämistään aarteista. Carterin kuoltua hänen Luxorin kiinteistönsä ja siellä olevat esineet tulivat Metropolitan-museon haltuun. Myös Carterin sisarentytär on lahjoittanut Tutankhamon-kokoelmaan kuuluvia esineitä museolle.

Kuningas Tutankhamon on yksi tunnetuimmista Egyptin faaraoista eikä vähiten runsaiden hautalöytöjen takia. Hänen valtakautensa ajoittui 18.dynastian aikaan noin 1336-1327 eKr. Nuorena kuolleen kuninkaan kuolinsyytä on tutkittu vuosikymmenien ajan ja tulkinnat eri sairauksien välillä ovat vaihdelleet. Alkuvuodesta 2010 kuninkaan muumiolle tehtyjen DNA-testien ja röntgenkuvausten perusteella 19-vuotias faarao sairasti malariaa ja kärsi murtuneesta jalasta.



Lähde ja lisätiedot:

"Museum Agrees to Give Back King Tut's Treasures" Fox News 1.8.2011

National Geographicin artikkeli kuningas Tutankhamonista
(19.2.2010)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”