Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Pro gradu: Tutkimus vanhusten ruokailutottumuksista

Pro gradu, Merjaana Nurminen: Että ei myö nälässä olla”. Etnologinen tutkimus vanhusten ruokailutottumuksista sekä heidän suhteestaan ruokakulttuurin muutoksiin.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO
Tiedekunta – Faculty Humanistinen
Laitos – Department Historian ja etnologian laitos
Tekijä – Author Merjaana Nurminen
Työn nimi – Title ”Että ei myö nälässä olla”. Etnologinen tutkimus vanhusten ruokailutottumuksista sekä heidän suhteestaan ruokakulttuurin muutoksiin.
Oppiaine – Subject Etnologia Työn laji – Level
Pro gradu -tutkielma
Aika – Month and year
Toukokuu 2006 Sivumäärä – Number of pages
85 + liitteet 6 kpl

Tiivistelmä – Abstract

Tarkastelen työssäni suomalaista ruokakulttuuria keskittyen viime vuosikymmenien aikana tapahtuneisiin muutoksiin. Lähestyn aihetta vanhusten näkökulmasta kiinnittäen huomiota mm. siihen, mikä tai mitkä tekijät ovat vaikuttaneet heidän ruokailutottumuksiinsa. Yksi tutkimukseni päätavoitteista on selvittää vanhusten suhtautumista ruokakulttuurin muutoksiin. Käsittelen ruokaa osana aineellista kulttuuria, mistä johtuen ruokakulttuurin ja sen muutoksien tarkastelu tapahtuu pääasiassa historiallisesta näkökulmasta kiinnittäen samalla huomiota myös ruoan symboliseen merkitykseen.

Pääasiallinen tutkimusaineistoni koostuu haastatteluista, jotka olen suorittanut Jyväskylässä, Palvelutalo Telkän-pesässä. Haastattelumenetelmänä käytin teemahaastattelua. Tutkimukseeni osallistui yhteensä 21 palvelutalon asukasta, jotka suoriutuivat päivittäisistä askareistaan itsenäisesti. He ruokailivat sekä kotonaan että palvelutalon ruokalassa, missä myös suoritin lyhyen havainnoinnin. Tutkimukseni taustamateriaalina olen käyttänyt pääasiassa kansatieteellistä ruokatutkimusta, kulttuurin muutosta sekä vanhuutta elämänvaiheena käsittelevää kirjallisuutta.
Aloitan tutkimusaineistoni käsittelyn vanhusten päivittäisistä ruokailutottumuksista kiinnittäen huomiota esim. ruokailurytmiin sekä raaka-aineisiin, minkä jälkeen siirryn tarkastelemaan ruoan ja ruokailuhetkien merkitystä informanttieni elämässä. Pyrin selvittämään ruoalle ja ruokailulle annettuja merkityksiä niin arkiruokailun kuin perinteidenkin kautta. Lopuksi keskityn ruokakulttuurin muutosten tarkasteluun informanttieni eri elämänvaiheisiin pohjautuen. Selvitän entisaikojen ruokakulttuurille tyypillisiä piirteitä informanttieni lapsuuden ruokamuistojen kautta päätyen lopuksi tarkastelemaan nykypäivän arvomaailmaa ruokakulttuurissa.

Ruokakulttuurin huomattavimmat muutokset ovat tapahtuneet erityisesti teollistumisen ja kaupungistumisen myötä. Muualta tulleet vaikutteet sekä tekninen kehitys ovat parantaneet raaka-aineiden saatavuutta samalla kun elintarvikemyymälöiden valikoima on laajentunut. Myös ruoan säilönnässä on tapahtunut merkittävä muutos jääkaappien ja pakastimien tultua käyttöön. Tutkimustulosteni perusteella voidaan päätellä, että vanhukset kokevat ruokakulttuurin muutokset pääasiassa negatiivisina. Yksi suurimmista syistä siihen on nykyajalle tyypillinen pikaruokakulttuuri, jonka he näkevät vastakohtana kansanomaiselle keittotaidolle. Kiireisen elämänmuodon myötä ruoanvalmistukseen käytettävä aika vähenee ja näin ollen perinteiset kansanruoat ovat vaarassa unohtua. Myös valmisruokiin käytettävä lisäaineiden määrä huolestuttaa vanhuksia. Kaikki vanhuksista eivät kuitenkaan suhtaudu ruokakulttuurin muutok-siin negatiivisesti. Osa heistä kokee, että ruokakulttuuri on muuttunut parempaan suuntaan ja että ruoasta on tullut terveellisempää erityisesti kasvisten käytön yleistymisen myötä.

Asiasanat – Keywords
Ruokakulttuuri, ruokaperinne, ruokailutottumukset, vanhukset, muutos
Säilytyspaikka – Depository
Historian ja etnologian laitos

PDF-tiedostona:
http://thesis.jyu.fi/06/URN_NBN_fi_jyu-2006304.pdf

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”