Ilmo Kekkonen kirjoitti:Vastaan lyhyesti jo maaliskuussa tehtyyn kysymykseen. Se ehkä palvelee keskustelun tuoreinta käännettä.
Periaatteessa hyökkäys- ja puolustusryhmityksen ero ennen taistelua on seuraava.
Puolustusryhmitys suunnitellaan vihollisen arvioitujen hyökkäysaikeiden ja sen vahvuudesta saatujen tietojen perusteella. Siis joukkomme mukautetaan vihollisen toimintaan tavoitteena sen hyökkäyksen torjuminen määräalueilla. Menemme siis aika lailla vihollisen ehdoilla. Tämä vaikuttaa joukkojen ryhmitykseen sekä etulinjassa että taempana. Sama koskee kaikkia aselajitoimintoja. Pyrimme siis lähinnä pysymään paikoillamme. Parhaat iskujoukkomme ovat reservissä.
Hyökkäyksessä lähdemme omista tavoitteistamme. Joukot ryhmitetään painopistesuuntaan/suuntiin. Kaikki aselajitoiminnat suunnitellaan palvelemaan eteenpäin siirtymistä. Kyse on kaikkien joukkojen massiivisesta liikkumisesta hyökkäyssuuntaan. Parhaat joukot ryhmitetään eteen antamaan tuhoavan iskun puolustajalle.
Puna-armeijan ryhmitys kesällä 1941 ei minusta ole oikein kumpikaan. Vaikuttaa pikemmin siltä, että joukot oli ryhmitetty liikenneyhteyksien varsille lähinnä uudelleen järjestelyä ja koulutusta varten. Sodan alkutapahtumat osoittivat, että taisteluvalmius oli heikko. Jos olisi suunniteltu hyökkäystä lähiaikoina, olisi toiminta kaikilla tasoilla ollut aivan toisenlaista. Esimerkiksi tykistöä ja panssarijoukkoja olisi ryhmitetty massoittain eteen.
Samoin olisi koottu suunnattomia materiaalivarastoja. Toimintaa olisi ollut jälkeenpäin mahdoton salata vain jonkin yksittäisen suunnitelman hävittämisellä.
Rajusti pelkistäen toteaisin puna-armeijan ollen "odotustilassa". Eräät komentajat olivat varmoja Saksan hyökkäyksestä, mutta ylijohto ei siihen uskonut.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Barbarossa alkoi 22/6-41.
Vanhat kaverukset Talvela ja Pajari Aunuksen retken 1919 ajoilta olivat Moskovan rauhan ( nykyisellä )rajalla; kenr.maj. P.Talvela VI AK:n ja ev. Pajari 18 D.:n komentajana.
Talvelan VI AK:n hyökkäys alkoi 10/7 ja ev. Lagus oli jo Manssilassa neuvostolaisten tehdessä 2 maihinnousua Salmin Lunkulansaareen ja yhden Mantsiin 24-26/7 kahdella Pataljoonalla,jotka olivat tuhottuja 27/7 mennessä.
Talvela ei vetänyt reservejään edestä, hyökkäys Tuulokseen jatkui, mutta Mannerheim käski VI AK:n pysähtyä puolustukseen 30/7. Paavo Talvela kirjoittaa muistelmissaan Heinrichsin kertoneen saksalaisilla olevan suuria selvittämättömiä motteja keski-Venäjällä. Päämajassa on ilmeisestikin oltu selvillä saksalaisten hyökkäyksen edistymisestä ja kenties on ollut joitain epäilyjäkin ?
Saksan hyökkäyksen edetessä "sotaa ei ole voitu ainakaan lopettaa" Saksan koko ajan painostaessa elintarviketoimituksillaankin.
Paavo Talvela näyttää kylläkin olleen kiukkuinen "elokuun asemasotavaiheesta" VI AK:n päästyä jo takaa- ajoasetelmaan.
Hyökkäys Syvärille alkoi 3/9-41.
-------------------------------------
Kuukauden "asemasota" Tuulosjoella 30/7 - 3/9-41.
-------------------------------------
Tuon elokuun "asemasodan" aikana Neuvostoliitto saattoi evakuoida NeuvostoKarjalan.
Evakuoiko NL ja missä määrin se oli mahdollista siviilejään Barbarossan alettua ?
Teollisuuslaitosten evakuointi Uralille välittömästi tuotantokykyisinä vaikuttaa osin
sodanjälkeiseltä propagandalta.
Voisi verrata ajatukseen Raahen Rautaruukin tehtaiden siirtämisestä sotaolosuhteissa
vaikkapa Helsinkiin.
PunaArmeija ei siis ollut 1941 hyökkäysryhmityksessä, mutta ei puolustukseenkaan oltu ryhmitytty.
Tekikö PunaArmeija Barbarossan ensimmäisen viiden kuukauden kuluessa vastaiskuja tai yrittikö se missään ottaa aloitteen ?
Olivatko taistelut Moskovasta ja Tihvinästä ensimmäiset suuret ja NL:lle menestykselliset torjuntataistelut ?
Veikko Palvo