Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Ruotsalaisupseeri auttoi Mannerheimia arkistojen tuhossa?

Hbl: Korkeaarvoinen ruotsalaisupseeri auttoi Mannerheimia arkistojen tuhoamisessa?

Hufvudstadsbladetin (Hbl, 18.12. 2006) mukaan sotapäiväkirjoja ja Äänislinnan internointileirin asiakirjoja poltettiin Ruotsissa Mannerheimin käskystä. Näin väittää Lahdessa asuva Göran Johnson Hbl:n mukaan. Johnson oli vahingossa vuonna 1981 kuullut, että Skånessa Charlottenlundin pesutuvassa olisi poltettu huomattava määrä asiakirjoja vuonna 1944.

Väite perustuu Göran Johnsonin Charlottenlundin talonmieheltä kuulemaan tarinaan, josta hän oli saanut tietää vieraillessaan Skånen Söderslätissä vuonna 1981. Talonmies, jonka nimeä Johnson ei enää muista oli työskennellyt Ruotsin puolustusvoimien esikuntapäällikön, sittemmin Ruotsin armeijan komentajan Carl August Ehrensvärdin alaisuudessa. Ehrensvärd oli Mannerheimille sukua ja oli toiminut tämän alaisuudessa vuoden 1918 sodassa sekä järjestänyt Ruotsin vapaaehtoisjoukon toimintaa talvisodan aikana.

Tarinan mukaan Mannerheim olisi pitänyt tiettyä osaa arkistoaineistosta vaarallisena ja kompromenttoivana joillekin henkilöille ja määrännyt ne tuhottavaksi. Ehrensvärd olisi sitten toiminut kuriirina ja hakenut aineiston Ruotsiin, jossa ne tuhottiin. Aineistojen poltto jatkui jutun mukaan viikkoja pesutuvassa, koska käytössä ei ollut tehokkaampaa uunia.

Poltettavaksi määrätyn materiaalin joukossa oli Hbl:n tietojen mukaan ollut Äänislinnan internointileirien aineistoja, Lappeenrannassa karkureina tuomittujen henkilöiden asiakirjoja, sekä kaukopartiotoimintaan liittyviä asiakirjoja.

Johnson kertoo saaneensa vahvistuksen tarinan totuudenmukaisuudesta kenraali Carl von Hornilta joka olisi vahvistanut sen, että asiakirjoja todellakin poltettiin. Lisäksi asian väitetään olevan Söderslätissä ns. yleisesti tiedossa oleva asia, ”julkinen salaisuus”. Arkistoaineistojen tuhoaminen Ruotsissa ei olisi ollut mitenkään tavatonta, sillä esimerkiksi 150 laatikkoa suomalaista Stella Polaris –operaatioon liittyvää tiedusteluaineistoa tuhottiin Ruotsissa vielä 1960-luvulla.

Koko juttu Hufvudstadbladetissa (18.12. 2006):

http://www.hbl.fi/pagespeed/url/News/story/4133116

Tylsimys
Viestit: 334
Liittynyt: 15.10.06 21:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Kaikkea ne piip keksii....

Varsin huvittavaa kommunistipropagandaa. Lappeenranta, siirtoleirit, hih. JA että vielä kaukopartiotkin. Hah. Martti Vainion selitys oli myös talonmies..

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”