Anu Alapartanen
Viestit: 60
Liittynyt: 01.06.09 10:48

Marit - sukulaiskansamme Venäjällä

Marin tasavalta (Mari EL) on Moskovasta n. 900 km itään päin sijaitseva Venäjän federaatioon kuuluva autonominen tasavalta. Asukkaita tasavallassa on 670 000, joista on mareja 43 %, venäläisiä 47 %, tataareja 6 % ja muita 4 % .Suomalais-ugrilaisten kielten volgalaisten ryhmään kuuuluva marin kieli on tasavallan toinen virallinen kieli, jota 70 % mareista puhuu äidinkielenään. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen marilaisten kuten muidenkin suomalais-ugrilaisten kansojen kansallistunne voimistui. Viime vuosina marien asemasta ollaan kuitenkin oltu huolissaan.

1950-luvulta lähtien Neuvostoliitossa vallitsi kansallisen nihilismin kausi, jolloin omaan kansalliseen identiteettiin suhtauduttiin väliinpitämättömästi. Kansallinen liikehdintä alkoi jo vähän ennen Neuvostoliiton hajoamista, jolloin järjestettiin kongresseja ja kokouksia. Viimeistään Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen liikehdintä voimistui. Suomessakin perustettiin tuolloin Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuuria edistäviä seuroja ja ohjelmia. Hajoamisen myötä Mari, kuten muutkin vähemmistökansojen tasavallat, sai enemmän itsemäärämisoikeutta. 1990-luvulla suomalais-ugrilaisten kansojen kansallinen itsetunto selkeästi nousi.

Marilaisen kulttuurin ja kielen tukahduttaminen alkoi vuonna 2000, jolloin presidentiksi valittiin zhirinovskilainen Leonid Markelov. Tuolloin marilaisia alettiin syrjiä ja marilaisaktivisteja ja opposition jäseniä vainota. Markelov valittiin uudestaan vuoden 2004 vaaleissa kremlinin ja Putinin tukemana. Tshetshenian kriisi ja sota kiristivät venäläisten asenteita vähemmistökansoja kohtaan. Putinin valtakaudella alettiin myös keskushallintoa voimistaa ja federaation lakeja yhdenmukaistaa. Kansallistunne on yleisesti ottaen noussut Venäjällä viime vuosina. Tämä kaikki näkyy vähemmistökansojen asemaan liittyvän keskustelun tyrehtymisenä. Marilaisten sorto nousi esille Euroopan parlamentissa ja monissa ihmisoikeusjärjestöissä. Vuonna 2005 marilaiset käääntyivät myös Tarja Halosen puoleen.

Viime vuosien heikentyneestä asemastaan huolimatta marien perinteisen kulttuurin piirteitä on yhä esillä. The St. Petersburg Timesin mukaan perinteinen luonnonuskonto on yhä voimissaan. Se on säilynyt vuosisatojen ajan kristinuskon ja islamin uskon puristuksessa. Vastikään yli 50 marilaista kokoontui kesäkuiseen "suuren valkoisen jumalan" seremoniaan, joka järjestettiin niin luovan energian jumalan kuin kevättöiden loppumisen kunniaksi. Joidenkin mukaan mareja voi kutsua jopa Euroopan viimeisiksi pakanoiksi. Marit itse eivät koe olevansa pakanoita vaan perinteistä uskontoaan noudattavia uskovaisia. Monet noudattavat ristikkäin perinteistä uskoa ja kristinuskoa. Kolmasosa mareista harjoittaa luonnonuskontoa, ja se on vahvana etenkin maaseudulla.

Artikkelin mukaan marit ovat tyytyväisiä, että he nykyään voivat avoimesti harjoittaa uskoaan. Vielä neuvostoaikana seremoniat jouduttiin suorittamaan salassa. Uskonto onkin yleisesti ottaen elpynyt Venäjällä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. The St. Petersburg Timesin artikkeli osoittaa, kuinka marien kulttuuriperintö on yhä edelleen sitkeäsi voimissaan neuvostoajasta, keskusvallan voimistumisesta ja venäläismielisestä presidentistä huolimatta.

Lähteet:

Lankinen, Jussi: Pelkoa ja inhoa Marin tasavallassa. http://www.finrosforum.fi/?p=298

Saarinen, Sirkka: Venäjän suomalais-ugrilaiset kansat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Auraica, Vol. 1 2008: 101-106. http://ojs.tsv.fi/index.php/Aur/article ... le/655/543

Twickel, von Nicolaus: ‘Europe’s Last Pagans’ Worship in Marii-El Republic Grove, The St. Petersburg Times, 7.7. 2009. http://www.sptimesrussia.com/index.php? ... y_id=29399

Wikipedia: Marin tasavalta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Marin_tasavalta

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”