Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Ikean Suomeen tulon estäminen?

Tulipa näistä vaalirahoitusuutisista mieleeni, että onkohan missään selvitetty minkälainen koplaus oli sen takana, että huonekaluja ja sisustustarvikkeita myyvän Ikean oli niin vaikea aloittaa Suomessa? Muistaakseni Ikealla oli valmiiksi ostettu tontti jotain noin parikymmentä vuotta kunnes sitten vasta vuonna 1996 ensimmäinen Suomen myymälä avattiin. Olisi kiinnostavaa tietää miten Ikean tuloa Suomeen pyrittiin hankaloittamaan ja kenen toimesta?

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Ikean Suomeen tulon estäminen?

Ikean rakentaminen estettiin kaavalla, joka ei sallinut kaupan rakentamista alueelle. Perusteeksi mainittiin, ettei Ikean tontti sovellu kaupalle, vaikka tien toisella puolella oli jo vastaavilla tonteilla kauppoja.

Derkku
Viestit: 325
Liittynyt: 26.09.07 01:12

Re: Ikean Suomeen tulon estäminen?

Tapio Onnela kirjoitti:Tulipa näistä vaalirahoitusuutisista mieleeni, että onkohan missään selvitetty minkälainen koplaus oli sen takana, että huonekaluja ja sisustustarvikkeita myyvän Ikean oli niin vaikea aloittaa Suomessa? Muistaakseni Ikealla oli valmiiksi ostettu tontti jotain noin parikymmentä vuotta kunnes sitten vasta vuonna 1996 ensimmäinen Suomen myymälä avattiin. Olisi kiinnostavaa tietää miten Ikean tuloa Suomeen pyrittiin hankaloittamaan ja kenen toimesta?
Suomalaisesta kaavoituksesta aikoinaan voisi laittaa linkin Jukka Kemppisen blogiin.

http://kemppinen.blogspot.com/2009/08/rahaa.html

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ikean Suomeen tulon estäminen?

Voi olla, että tässä viivyttämisessä olikin ihan muut syyt takana. Näin asiasta kertoi Helsingin Sanomat tammikuussa 1996:
...
Ikea hankki Espoon Karvasmäen tontin haltuunsa 1967, mutta sai rakennusluvan vasta kesäkuussa 1995. Siinä välissä se laajentui 26 muuhun maahan ja ehti palkata yli 25000 työntekijää, ns. ikeaania.

... ... ... ...

Espoon tontilleen Ikea yritti monta kertaa saada asemakaavaa, mutta ongelmana oli tontin sijainti herkällä paikalla Espoonjoen laaksossa. Laatikkomaisen peltihallin ei katsottu sopivan keskelle kulttuurihistoriallisesti arvokasta peltomaisemaa, joka on poikkeuksellisen vaativa rakennuspaikka.

Espoonjoen maisemaa pidetään Espoolle yhtä arvokkaana kuin Töölönlahtea Helsingille.

Rakennukselle yritettiin saada poikkeuslupaa 1970-luvun alussa. Sisäministeriö hylkäsi hakemuksen kaavoituksen keskeneräisyyden ja maisematekijöiden vuoksi.

Asia tuli uudelleen esille asemakaavana 1979, ja kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan lähes yksimielisesti 1983. Espoon päättäjät halusivat saada Ikean kaupunkiinsa. Ympäristöministeriö jätti kuitenkin kaavasta vahvistamatta Ikean korttelin, koska se oli seutukaavan vastainen ja tärveli maisemakuvaa. Myös Suomen hallitus joutui pohtimaan asiaa, mutta ei saanut päätöstä aikaan.

Espoo tarjosi Ikealle muita tontteja, mutta Karvasmäen tontti oli niin hyvällä paikalla, ettei Ikea halunnut muualle.

Viimein 1990 Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi nykyisen asemakaavan, ja ympäristöministeriön vahvistus tuli 1991. Mutta sitten Suomeen tuli lama ja Ikea lykkäsi suunnitelmiaan pari vuotta.

Vielä viime hetkillä rakennuslupa uhkasi kaatua hallin laatikkomaiseen muotoon ja Ikean jyrkkään vaatimukseen maalata halli yhtiön sini-keltaisella tunnusvärillä. Siihen Espoon viranomaiset eivät suostuneet, ja keväällä 1995 Ikea antoi periksi. Hallista tulee vaalea.
...
HS, 18.1. 1996

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ikean Suomeen tulon estäminen?

Ikean historiasta lisää tässä Agricolan arvostelujulkaisun arvostelussa:

Heli Valtonen, Myyttinen Ingvar Kamprad ja IKEAn tarina (Agricolan arvostelujulkaisu, 10.6.2008)

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”