nylander kirjoitti:Edesmennyt akateemikko Eino Jutikkala... Göringin viesti saattoi myötävaikuttaa päätökseen suostua rauhanehtoihin."
Jotta Göringin viesti olisi voinut vaikuttaa hallituksen päätökseen, olisi ministerien pitänyt kiinnittää siihen huomiota. "Murhenäytelmän vuorosanat" kertoo aika tyhjentävästi, että kyseinen ei herättänyt juuri lainkaan kiinnostusta.
Sähköistyikö kokous?
Sivu 193 -
"Hallituksen ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa 23.2. ... viitattiin Kivimäen soittoon... Ilmoitus sähköisti kokousta..."
Kirjassa ei esitetä perustetta väitteelle, jonka mukaan viesti olisi
"sähköistänyt" kokousta. Puheenvuoroista paistaa välinpitämättömyys eikä innostus.
Kokouksessa käytettiin 43 puheenvuoroa. Seuraavassa kaikki viittaukset Kivimäkeen:
1) Tannerin pitkähkön avauspuheenvuoron jälkeen kerrottiin Kivimäestä:
"Pääministeri ilmoitti puhelimessa Berliinistä kuulleensa, että prof. Kivimäki juuri oli käynyt Göringin puheilla. Häntä oli kehotettu viipymättä matkustamaan Ruotsiin, koska Saksasta ei uskalla puhelimessa keskustella niin salaisista asioista."
2) Kahden puheenvuoron jälkeen presidentti Kallio:
"Ulkoministerin ehdotukset ovat paikallaan. Olisi sen lisäksi kenties ensin odotettava Kivimäen tuloa. Keskustelut eri maiden kanssa vaativat kai myös aikaa, sillä on kaiketi turvauduttava kuriireihin."
3) Tämän jälkeen 6 puheenvuoroa, sitten Paasikivi:
"Ei kai vielä tässä istunnossa tarvitse tehdä päätöstä näin vaikeassa asiassa. Olisi hyvä ensin kuulla, mitä Kivimäki ilmoittaa Saksasta. Haluaisin myös tietää, mitä se merkitsee, jos Ruotsi virallisesti kieltää länsivalloilta läpimarssin."
4) Sitten 17 puheenvuoroa muista asioista, kunnes Walden lausui:
"Syyrian suunnitelman pääkohtana näyttää olevan ilmajoukkojen kerääminen Bakuta vastaan. On äärettömän tärkeätä kuulla, mitä prof. Kivimäellä on ilmoitettavana."
5) Edellisen jälkeen pääministeri lausui:
"Hän voi soittaa kello neljän aikaan huomenna."
Kokouksessa käytettiin vielä 12 puheenvuoroa muista asioista.
Kivimäen sähke ja salaliitto
Sivu 194 -
"... Kivimäki ... lähetti lisäksi salakielisen sähkeen, joka tietenkin oitis suurella kiireellä avattiin. Luettuaan viestin pääministeri arvioi tilanteen sellaiseksi, että päätti heti kutsua koko hallituksen koolle huolimatta siitä, että oli sunnuntai."
Kirjassa ei jostain tuntemattomasta syystä esitetä Kivimäen sähkettä:
"Täysin varma siitä, ettei S[aksa] pane esteitä R[uotsin] virallisellekaan avulle, jos E[nglanti] & R[anska] poissa. Ei ole varoittanut R[uotsi]n mukaan lähtemistä a l'Espagne eikä vapaaehtoisia muualtakaan. Toinen asia, jos toisten vakinaiset joukot, jolloin sota luultavaa. Kehoittaa rauhantekoon, koska kaukaisempien apu tehoton. Saada kehoittamaan Saksaa välttämään." Jälkeenpäin tehdyt täydennykset on hakasuluissa.
Kirjassa ei kerrota, mitä erityistä rauhantekoon liittyvää tuossa sähkeessä oli. Kehotus rauhantekoon ei ole erityinen asia.
Kirjassa ei kerrota, että miten sähkeellä ja hallituksen kokoon kutsumisella olisi ollut yhteys; tämä ei suinkaan ollut ainoa kerta, kun asioita käsiteltiin sunnuntaina.
Kirjassa ei kerrota, että miten sähke olisi paljastanut Saksan hyökkäävän itään (jota tarvittiin Karjalan palauttamiseksi).
Kirjassa ei myöskään kerrota, että milloin Ryti ja Tanner (ynnä Kivimäki) olisivat salaisesti sopineet tavuttavansa muut hallituksen jäsenet seuraamaan Göringin lausahdusta. Eli tehneet salaliiton.
Hallituksen (sunnuntain) kokous 25. helmikuuta
Ulkoministeri käytti pitkän puheenvuoron, jonka loppuosassa hän mainitsi Kivimäestä:
"Nyt on tullut sähke professori Kivimäeltä, joka pääministerin toimeksiannosta oli käynyt määräävässä asemassa olevan henkilön luona. Voin sanoa, että se oli Göring. Hänen [Kivimäen] piti eilen tulla Suomeen, mutta istuu kulkuyhteyksien keskeytymisen takia vielä Berliinissä. Hän ilmoittaa saaneensa täyden varmuuden siitä, että siltä taholta ei panna esteitä Ruotsin avunannolle, jos länsivallat pysyvät poissa. Jos länsivaltojen säännöllisiä joukkoja esiintyy, Saksa ryhtyy sotatoimiin. Hän kehoitti rauhantekoon, koska piti länsivaltojen apua heikkona. Oli kehotettu kääntymään Italian kautta Saksan puoleen. Saksan välitystä siis suositellaan. Kun täällä oli käynyt Italian edustaja, pitäisi hänen saada Italian hallitus koettamaan taivuttaa Saksa välittäjäksi."
Kokouksessa käytettiin yhteensä 30 puheenvuoroa, joista tiedonannon jälkeen vain kahdessa viitattiin Kivimäkeen:
1) Paasikivi:
"...Ruotsin pitäisi nyt saada osaa Kivimäen ilmoituksesta..."
2) Hannula:
"...Tiedot näyttävät kuitenkin viittaavan siihen, ettei Saksalla olisi mitään Ruotsin avunantoa vastaan..."
Kaikki muut ministerit sivuuttivat Kivimäen viestin kokonaan eivätkä katsoneet sitä kommentin arvoiseksi.
Kivimäki hallituksen istunnossa 28.2.1940
Yhtä välinpitämättömän vastaanoton Kivimäki sai 28.2.1940, jolloin hän oli henkilökohtaisesti mukana hallituksen kokouksessa ja esitteli mm Göringin sanomiset.
Vain yhdessä puheenvuorossa 50:stä viitattiin Kivimäen puheeseen. Walden lausui:
"Ministeri Tannerin ja professori Kivimäen esityksistä on käynyt selville, että emme voi turvata ulkomaiseen apuun. Mitä tulee mahdollisiin tapahtumiin, jotka voisivat asemaamme helpottaa, olen samalla kannalla kuin Kivimäki. En usko, että Venäjällä tapahtuu sellaista, joka muuttaa tilannetta. En usko, että Balkanilla ja Turkissa saadaan suurempia muutoksia aikaan."
Tämän jälkeen kokouksessa käytettiin lähes 50 puheenvuoroa, joissa yhdessäkään ei viitattu Kivimäkeen.
Mitä jää jäljelle?
Kivimäen viesti ei hallitusta kaksisesti kiinnostanut. Ja hallituksen rauhansiipi oli asettunut ruhan kannalle jo ennen Göringin viestiä.