Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Kerttu Nuortevan tapaus

Dosentti Bäckman jatkaa uustulkintojaan Suomen historian tiimoilta. Tällä kertaa saa huutia Jörn Donnerin elokuva Kuulustelu:
http://antifasistit.blogspot.com/2009/0 ... erkki.html

Kerttu Nuortevaa ovat käsitelleet Pekka Lounela (Kahden naisen sota), Ohto Manninen (Neuvostokaunotar vakoilujohtajana), Heikki Ylikanagas (Ne kolmetoista ja Suomen omatunto), Erkki Tuomioja (Hella Wuolijoki -elämäkerta Häivähdys punaista). Ainakana kahdella jälkimmäisellä ei ainakaan ole ollut mitään syytä valkopestä Valpoa.


Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Jaaha, eli tällä kertaa copyright-rikos luvattoman bootleg-filmin kuvaamisesta ja levittämisestä. Lex Karpela taitaa sanoa tästä jotain.

Kaupan päälle sitten tavallinen törkyturpailu, mutta se nyt ei taida vielä täyttää järjestyshäiriön tunnusmerkkejä.


Cheers,

J. J.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Minusta on sinänsä kiinnostavaa, että kun Hannu Salama kertoi Valpon kiduttaneen, se kuulosti uskottavalta. Bäckman taas ampuu tapansa yli.

Edes Natsi-Saksassa ei suinkaan aina kidutettu, raiskauksesta puhumattakaan, kuten Sophie Schollista elokuvan nähneet tietävät. Elokuvasta on tehty kirja, jossa onlainattu kuulusteluasiakirjoja (ne siirtyivät Natsi-Saksan kukistuttua NL:lle ja sieltä Stasin arkistoihin ja löytyivät DDR:n kukistuttua). Itse asiassa Sophieta kuulustellut poliisi on ollut varsin taitava - ja nimenomaan perinteisessä kuulustelutekniikassa, jossa kuulusteltavan eteen pannaan todistusaineisto ja muiden (tässä tapauskessa Hans Schollin) kertomukset.

Kaiken järjen mukaan teoria, että Nuortevaan käytettiin "pehmeitä" menetelmiä, on todennäköinen. Hänellähän oli jo alun perin kaksoisidentiteetti: hän oli syntyään suomalainen ja sen kirjallisuuteen perehtynyt, mutta kommunisti ja NL:n kansalainen. Siksipä poika Tuominen osasi osua oikeisiin kohtiin Nuorten varustuksessa.

Kuolemanpelko on ihan luonnollinen ihan siitä syystä, että vakoojat teloitetaan sodan aikana kaikissa maissa. Näin rauhaan aikana ei edes kukaan muu kuin Bäckman ihmettele, että nuori nainen (joka siis ei ole edes sotilas) haluaa tehdä kaikkensa pelastaakseen henkensä, jopa ilmiantaa auttajansa (joista yksi todella teloitettiin).

On selvää, että Nuortevan kertomuksiin sekä Suomessa että myöhemmin NL:ssa pitää suhtautua varauksella.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Jaahas, kuten aavistelinkin, dosentti haukkasi tällä kertaa enemmän kuin pystyi nielemään. Donnerin reaktiota ei nimittäin tarvinnut kauaa odotella. Siinä ei auta edes surkuhupaisa anteeksipyyntö.

Mitä ihmisen päässä liikkuu, kun menee tekemään tuollaista maassa, jossa on Lex Karpela? Tekijänoikeusrikkomushan on nykylaissa suurin piirtein samalla tasolla kuin veropetos, eli miestappoakin pahempi. Mutta tämä nyt ei liity tähän asiaan, anteeksi harhautumiseni.

Kuulusteluja käsittelevien elokuvien aiheeseen palatakseni, muistaako kukaan taannoin televisiossa esitettyä Warren Beattyn "Punaiset"-elokuvaa, joka kertoo John Reedin ja hänen puolisonsa elämäntarinan? Leffahan on mielestäni tosiaan aivan mainio, koska pidän raflaavista joukkokohtauksista, mutta pikkutarkkana sitä tietysti kiinnittää huomiota epätarkkuuksiin.

Elokuvassahan Reed jää suomalaisten vangiksi tullessaan resiinalla rajan yli, vaikka tosielämässä hänet vangittiin Turussa hänen piileskeltyään satamaan ankkuroituneessa laivassa. Lisäksi, leffassa Reedin kuulustelija on hieman omaperäisessä univormussa oleva sotilas- tai suojeluskuntalaishenkilö, vaikka historiallisesti hän oli tietystikin EK:n kaiketikin siviilipukuisten etsiväin kuulusteltavana. Sitä paitsi poliisiaseman seinällä on Mannerheimin kuva, vaikka tuolloin elettiin jo Ståhlbergin presidenttikautta.

Huipentuma on se tyly lumilakeudelle pystytetty kasemattia muistuttava tyrmä, josta Reed kömpii lopulta ylös. Käsittääkseni miehellä oli suhteellisen mukavat oltavat ihan tavallisessa sellissä vankilassa, ainakin verrattuna moniin samoihin aikoihin Tammisaaressa lusineisiin verrattuna.

Vartiomiesten univormut tuovat paremminkin mieleen venäläiset valkoiset kuin suomalaiset suojeluskuntalaiset tai sotilaat.


Cheers,

J. J.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Kävin katsomassa kuulustelun ja ihan hämmästyin. Donneristahan on kehittynyt ohjaaja. Ja Minnä Haapkylästä näyttelijä, ihan toista kuin Hivimäessä ja FC Venuksessa.

Noin historiallisesti tekee mieli pohdiskella kahta juttua, jotka Donner sivuutti (ja johon hänellä tietysti oli täysi oikeus). Ensinnäkin vain viitattiin siihen, että yksi Nuirtevan tuttavista oli vankilassa, mutta ei sanottu suoraan, että Nuortevan tunnustus saattoi useita henkilöitä (mm. Hella Wuolijoen) kuolemanvaaraan. Toiseksi Nuortevan "kääntymys" oli vaaraksi hänen lapselleen NL:ssa (tosin saattoi olla, että siihen riitti jo vangiksi joutuminen), jonka olisi luullut olevan tärkeintä kenelle tahansa äidille.

Kyse siis ei ollut vain valinnasta kommunismi vs. suomalaisuus, vaan valitsipa Nuorteva miten tahansa, hän ei voinut olla pettämättä joitakin.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Bäckman ei ole saanut vastaansa vain Donneria vaan Disney-yhtiöt ja sitä kautta koko pirraismia vastustavan kansainvälisen elokuva-alan:
http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/72515 ... a%E2%80%9D

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/nikl ... d-anteeksi

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Matti Kassila on sitä mieltä, että Kastari ei pettänyt Nuortevaa:
http://www.demari.fi/content/view/7184/

Ylikangas oli näytelmässään samaa mieltä: Nuorteva päätti itse palata NL:oon - sanoen Kastarille jäähyväisiksi jotain siihen tapaan että "kyllä selviän niistä, selvisinhän minä teistäkin".

Ottaen huomioon, että Nuortevalla oli NL:ssa lapsi ja äiti, ei vapaaehtoinen paluu, vaikka se merkitsi varmasti rangaistusta, ole mahdoton ajatus.

Nuortevan (ja vielä enemmän tietysti Wuolijoen) tapauksesta näkee, miten vaikutusvaltaiset sukulaiset ja muut suhteet vaikuttivat. Nuortevan kuolemaantuomiota ei pantu täytäntöön, kuten ompelija Martta Koskisen.

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Koko Nuortevan tapauksen harmillisin episodi on kyllä se, ettei Hella Wuolijoki, tuo röyhkeä* keinottelijabolshevikkimanipuloija, saanut ansionsa mukaan eli pikamarssia teloitukseen. Jos hän olisi ollut mies, olisi tuomio ollut varma.

*Ainakin Mannisen Nuorteva-kirjan kuvaus kyseisen otuksen käyttäytymisestä kuulusteluissa antaa kuvan äärimmäisen röyhkeästä ihmistyypistä.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Emma-Liisa kirjoitti:Bäckman ei ole saanut vastaansa vain Donneria vaan Disney-yhtiöt.
Pitihän se arvata. Kohta saamme siis lukea, miten Mikki Hiiri on fasisti.

Bäckman kuuluu niihin tapauksiin, jotka lopulta tuhoavat itse itsensä. Kohudosentista tuli kamikaze-dosentti.


Cheers,

J. J.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kerttu Nuortevan tapaus

Trilisser kirjoitti:Koko Nuortevan tapauksen harmillisin episodi on kyllä se, ettei Hella Wuolijoki, tuo röyhkeä* keinottelijabolshevikkimanipuloija, saanut ansionsa mukaan eli pikamarssia teloitukseen. Jos hän olisi ollut mies, olisi tuomio ollut varma.

*Ainakin Mannisen Nuorteva-kirjan kuvaus kyseisen otuksen käyttäytymisestä kuulusteluissa antaa kuvan äärimmäisen röyhkeästä ihmistyypistä.
Tuossa vaiheessa sota oli jo ratkaistu, joten pitäisi kysyä, mikä oli järkecää. Tietenkin vakoilijat piti ottaa kiinni ja rangaista. Mutta miksi ihmeessä tehdä marttyyreitä ja antaa syy kostaa sodan jälkeen? Todelliset, sotilaallisia asioita ilmoittaneet vakoilijathan löytyivät esim. USA:n diplomaateista, ennen kuin he poistuivat Suomesta.

Eiköhän tilanteessa jossa kamppaillaan omasta elämästä, käytetä kaikkia keinoja. Kannattaa muistaa, että Nuorteva ilmiantoi ihmiset, jotka olivat auttaneet häntä. Ei sekään mistään jalosta ihmisestä kerro.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”