Ei ole oikein mukavaa, että kutsut taas minua valehtelijaksi.Jaakko Häkkinen kirjoitti:Kerrotaanpa heti totuus, ettei joku tietämätön lukija erehdy uskomaan Vetehisen valheita.Vetehinen kirjoitti:Olen lukenut itseään ammattilaiseksi tituleeraavan humanistin keksimästä uudesta matemaattisesta kaavasta, jonka keksimisen syyksi humanisti kertoi osaamattomuutensa matematiikassa. Tämäkin henkilö lienee ammattilainen, mutta ei taatusti ole asiantuntija matematiikassa.
Kyse on minun (kielitieteilijän) kotisivuillani olevasta geeniaineiston tarkastelusta:
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/N1b.pdf
Kirjoitan heti ensimmäisen sivun lopussa:
"I will not use any computing programs, but just calculate the variation simply from the tables by dividing the number of alleles by the number of loci. This, together with the high resolution structure (great number of clusters or strata) within the lineages N1b-A and N1b-E, is elementary for the understanding of all the N1b expansions."
1. Kyseessä ei ole uusi kaava.
2. Kyse ei ole ensisijassa matematiikan osaamattomuudesta vaan laskentaohjelmien puutteesta - eivät geneetikotkaan näitä itse laske vaan ohjelmat tekevät sen.
3. Kyseiset muuttujat (alleelien lukumäärä ja locusten lukumäärä) ovat aina pohjana myös niissä mutkikkaammissa laskentaohjelmissa, joten tulos on samansuuntainen - vain painotusten hienosäätö jää puuttumaan.
4. Aiemmin Vetehinen on myös valehdellut minun puhuneen varianssista ja laskeneen sen väärin, vaikka en ole lainkaan puhunut varianssista (johon on tietty laskukaava) vaan ainoastaan variaatiosta (joka on yleisnimitys kaikelle vaihtelulle).
5. Variaatiota on niin monenlaista kuin vain jaksaa keksiä, ja minä määrittelen eksplisiittisesti kuinka lasken variaation kyseisessä kirjoituksessani. Siinä ei ole mitään virheellistä.
Vetehiselle vain on osoittautunut vaikeaksi ymmärtää kirjoitettua tekstiä, olipa se englanniksi tai suomeksi.
Kaavalla tarkoitan sinun "variaatioksi" kutsumaasi laskentakaavaa dividing the number of alleles by the number of loci
En ole tilastomatematiikan asiantuntija, mutta ole aika monta vuotta sitten läpäissyt Teknillisen korkeakoulun tilastomatematiikan kurssin ja laskenut variansseja. Lopputyössä käytin variaatiolaskentaa erään systeemin tasapainotilan laskemiseksi.
Variaation suuruuden laskemisessa on etäisyys keskiarvosta korotettava neliöön. Sinun laskelmasi on lineaarinen, joten se ei kerro variaation suuruutta.
Lisäksi näyttää siltä, ettet huomio lainkaan kuinka monta kertaa kukin lukema esiintyy. Lukumäärä on otettava laskuun mukaan.
Väität että laskelmasi on elementary for the understanding of all the N1b expansions. Näin ei varmasti ole. Variaatiolaskelmasi ei kuvaa variaation eli poikkeaman, muunnoksen, muunnelman tai vaihtelun suuruutta.