Tapio Onnela
Viestit: 4869
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Venäläisten museoiden muualta tuodut kulttuuriaarteet?

Vanhojen historiallisten esineiden omistamisesta syntyy varsin usein kiistoja. Eräs tuoreimpia on kiista Vrouw Marian hylystä, jota jotkut venäläiset havittelevat itselleen. Tanska ja Ruotsi kiistelivät hiljattain vanhan lakikirjan omistamisesta:
Sotasaalisriita Tanskan ja Ruotsin välillä Eurooppa on itse asiassa pullollaan eri puolilta maailmaa tänne rahdattuja kulttuuriaarteita, joita löytyy lähes kaikista Euroopan suurimmista museoista.
Venäläiset vaativat Vrouw Marian hylkyä itselleen:
Venäjän kulttuuriperintösäätiön mukaan Vrouw Maria -hylyn lasti kuuluu Venäjälle. Säätiön johtaja Artem Tarassov on sanonut, että kansainvälisten lakien mukaan hylky tulee palauttaa sen omistajalle, jos omistuksesta ei ole luovuttu.
- Ja Katariina Suuri ei todellakaan hylännyt sitä, päinvastoin. Hän yritti kaksi vuotta vakuuttaa Ruotsia aloittamaan hylyn nostamisen, Tarassov sanoi.
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht ... 09/1182916
Mitähän muualta tuotuja aarteita mahtaisi löytyä venäläisistä museoista?

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Venäläisten museoiden muualta tuodut kulttuuriaarteet?

Tapio Onnela kirjoitti:Mitähän muualta tuotuja aarteita mahtaisi löytyä venäläisistä museoista?
Sodan aikana Puna-armeija varasti saksalaisia taide-esineitä. Vuonna 1995 Eremitaasi paljasti, että sillä on hallussa Puna-armeijan ottamia maalauksia. Lain mukaan niitä ei palauteta.

Muistaakseni mm Egypti on vaatinut British Museumia palauttamaan jotain esineitä. Mahdollisesti myös Berliinin museota. Tsekki vaati Ruotsilta 30-vuosisodan aikana varastettua saarnastuolia, joka on Tukholmalaisessa kirkossa.

Suomessakin on ilmeisesti sodassa varastettua taidetta.

http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/74766 ... rastettuja

Tapio Onnela
Viestit: 4869
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäläisten museoiden muualta tuodut kulttuuriaarteet?

Yle uutisoi tähän liittyen venäläisten museoiden ongelmista:
Museoesineiden katoaminen on yleistä, koska venäläismuseoiden turvatoimet ovat höllät ja henkilökunta huonopalkkaista sekä korruptoitunutta. Museoiden kokoelmia verottaa myös se, että Venäjällä on käytäntönä lahjoittaa esineistöä hallituksen viranomaisille ja aluejohtajille.

Venäjän kulttuuriministeriö tarkasti kolmen vuoden aikana lähes 1 900 museota, mikä on noin 97 prosenttia kaikista maan museoista.

Tarkastuksista päätettiin vuonna 2007, kun Pietarin Eremitaasissa paljastui valtava taidevarkaus. Museosta oli viety useiden vuosien aikana yli 200 esinettä.
Yle: Venäjän museoesineistöä hukassa runsain mitoin

Tapio Onnela
Viestit: 4869
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäläisten museoiden muualta tuodut kulttuuriaarteet?

Opetusministeriö ylijohtaja Riitta Kaivosojaa haastateltiin 9.9. Turun Sanomissa Vrouw Mariaa kiistaan liittyen. Hän totesi, mm. että ”Venäjä” ei ole esittänyt vaatimusta hylystä , vaan yksityisomisteisen säätiön johtaja Artem Tarasov.
”Joka tapauksessa, selkeä lähtökohtamme on, että hylky ja sen lasti kuuluvat muinaismuistolain mukaan Suomelle” Muinaismuistolain mukaan yli satavuotiaat hylyt kuuluvat valtiolle.
Kaivosoja ihmettelee Tarasovin vaatimusta, sillä Venäjällä on voimassa samantyyppinen muinaismuistolaki. Vrouw Maria haaksirikkoutui vuonna 1771 kuljettaessaan mm taideteoksia Venäjän hoville. Tarasov oli tiistaina 7.9. puolestaan väittänyt, että hylky ja sen lasti tulee palauttaa sen omistajalle, jos omistuksesta ei ole luovuttu.

Lähde: Toni Lehtinen, Aarrelaivan hylky ja lasti kuuluvat lain mukaan Suomelle. Opetusminsteriö upottaa venäläis-säätiön Vrouw Maria -vaatimuksen, TS, 9.9. 2010)

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”