MM kirjoitti:Isäni on ollut RvPr esikunnan lähetti ratsumiehen statuksella. Hän kertoi kahden nuoren pojan teloituksesta, jota muut oli komennettu katsomaan. Tapahtuma oli järkyttänyt häntä kovasti. Teloitus on käsittääkseni kirjallisuudessa todettu. Hyvä tietää, että perinneaineistoa on tallessa.
Tarkistin asiaa parhaasta tietämästäni lähteesta eli "Teloitettu totuus - 1944" s. 288.
Ratsuväkiprikaatin kenttäoikeus on kesällä -44 langettanut kaksi toimeenpantua kuolemantuomiota toistetusta karkuruudesta.
Toisessa on kyse 1924 syntyneestä aliupseerioppilaasta. Joukko on 4/JP 6, joka tuolloin kuului RvPr:in. Teloitus toimeenpantiin 8.8. 44 eli Ilomantsin taisteluissa.
Toinen on 1925 syntynyt sotamies. Yksikkö on RajaJP 3. Sillä ei ollut omaa kenttäoikeutta. Teloitus on toimeenpantu 23.8.44.
Muistelussa on ilmeisesti kyse näistä tapauksista.Oli tavallista, että kuolemantuomiosta ilmoitettiin etukäteen ja teloituksen toimeenpanoa sai seurata. Joskus sinne myös komennettiin. Tällä pyrittiin ennaltoehkäisyyn. Voidaan tietysti kysyä, saavutettiinko tarkoitus, varsinkin kun Ilomantsissa taisteltiin menestyksellä.
On esitetty, ettei kaikkea ole taltioitu arkistoihin. Sellaista tuskin on kukaan koskaan väittänytkään. Arkistoista vain haetaan parhaiten pohjaa tutkimustuloksille. Olen tutkinut lukuisia veteraanien kertomuksia tapahtumista. Useimmat ovat tosia ja silloin niille löytyy tukea arkistoista, vaikka suoraa tietoa ei olisikaan. Eli aina voidaan tarkistaa ajat,paikat ja nimet. Veteraanien kertomukset ovat useimmin tosia poislukien muistivirheet, puutteelliset tilannetiedot ja joskus kuullun muuttuminen vuosien aikana omakohtaisiksi kokemuksiksi. Vain parissa tapauksessa kyseessä on ollut puhdas satuilu tai suoranainen valehtelu.