Tapio Onnela kirjoitti: Eroa varmaan on (voitko selventää?)
Autoritaarisessa hallinnossa ei välttämättä ole mitään virallista poliittista ideologiaa, ja sen puitteissa voidaan sallia - rajoitetussa määrin - myös jonkinlainen poliittinen moniarvoisuus, opposition olemassaolo sekä valtaapitävien kritiikki. Preussissa ja keisarillisessa Saksassa tästä oli paljon esimerkkejä, ja Bismarck joutui tekemään eläissään runsain mitoin poliittisia lehmänkauppoja, joissa hän jäi joskus tappiollekin.
Totalitaarisessa hallinnossa on virallinen poliittinen ideologia, oppositiota ei ole, järjestelmä itsessään on oma oikeutuksensa ja johtajan tahto on laki.
Tapio Onnela kirjoitti: mutta kyllä minusta näiden herrojen militaristisella autoritaarisuudella, joka sitten johti Hitlerin (ja miksei Honeckerin) totalitarismiin on enemmän yhteisiä kuin erottavia piirteitä.
Tämä näyttää menevän sen
sonderweg-keskustelun puolelle. Miten nyt sitten asiaa tarkastella haluaa, mutta natsihallinto merkitsi kyllä omasta mielestäni hyvin radikaalia irtautumista tuosta aikaisemmasta preussilaisesta ja keisarillisesta konservatismista. Viimeisessä postissani huomautin jo siitäkin, miten natsihallinto pyrki tilaisuuden tullen suorastaan tuhoamaan nuo vanhaa valtaa edustaneet instituutiot, luodessaan omaa yhteiskunta- ja valtiokäsitystään, ikään kuin kulttuurivallankumouksen hengessä. Tämän vuoksi sitä ei mielestäni voi välittömästi tarkastella minään yksinomaan vanhasta kansallisesta maaperästä versoneena tuotteena, eikä ainakaan elimellisenä osana mitään suoraviivaista ja väkisinkin deterministiseltä vaikuttavaa poliittista kehitystä, koska se muodosti monissa suhteissa myös selvän antiteesin noille edeltäjilleen.
Se totalitarismin aalto, mitä myös Hitler edusti, oli selkeästi 1900-luvun tuote. Vastaavaa konseptia pyrittiin vaihtelevassa määrin soveltamaan monissa maissa. Natsit nyt sattumalta olivat sen saksalainen ilmentymä, mutta itse mieluummin kyllä tarkastelisin heitä 1900-luvun kansainvälisessä viitekehyksessä, en siis niinkään Saksan historian jatkuvuuden viitekehyksessä. Tällä forumilla on vain vähän aiemmin siteerattu Antero Holmilan puheenvuoroa, missä hän toi esiin "kansallisen katseen sietämättömän kapeuden", ja mielestäni sama näkökanta sopii myös tähän.
Tietysti asian voisi halutessaan johdatella niin, että Saksan aiemmassa historiassa ilmennyt "militaristinen autoritaarisuus" teki kyseisestä maasta jollain tavoin muita valtakuntia selkeästi alttiimman myös suoranaiselle totalitarismille. En nyt tiedä, kuinka paljon todistusvoimaa tuollaisella kansalliseen erityisluonteeseen vetoavalla, kyseenalaisen pohjavireen omaavalla selityksellä sitten olisi. Täsmälleen samanlaista vanhakantaista "militaristista autoritaarisuutta" oli 1800-luvulla ilmennyt myös muissa Euroopan valtioissa, jotka eivät jostain kumman syystä sitten luisuneetkaan samalla tavoin omaehtoisesti totalitaariseen tai edes itsevaltaiseen hallintoon seuraavan vuosisadan aikana. Ranska nyt tulee mieleen aika ilmeisenä esimerkkinä.
Tapio Onnela kirjoitti: Kiinnostavaa muuten, että Hitlerin propagandassa haluttiin tuota jatkumoa korostaa lähtien Fredrik II Suuresta, kuten tässä 1930-luvun postikortissa.
Se, että kyseinen teesi on ollut olennainen osa natsipropagandaa, on ainakin omasta mielestäni paras mahdollinen syy suhtautua siihen hyvin skeptisesti.
Honeckerin kyllä asettaisin tuohon jatkumoon, vaikka Hitlerin siitä pois ottaisinkin. Molempien harjoittama kansallinen projekti oli totta kai vahvasti keinotekoinen, mutta Itä-Saksan johtajalla se tosiaan vaikuttaisi olleen selkeämmin sidoksissa tuohon vanhaan preussilaiseen perinteeseen, muutenkin kuin vain ulkoasultaan.
Best,
J. J.