jsn kirjoitti: Tarkoitin, että USA otti nämäkin vaihtoehdot aivan tosissaan ja vakavasti, eikä sulkenut niitä pois.
Se on kuitenkin eri asia, millä ei ole mitään tekemistä tuon aiemmin esittämäsi Yhdysvaltain mahdollisen sodasta vetäytymisen kanssa, jos "tappiot olisivat nousseet liian suureksi". Lähinnä se todistaa vain tuota aiempaa kommenttiasi vastaan, koska nuo kertaamasi vaihtoehdothan osoittavat, että Yhdysvallat oli jo lähtökohtaisesti varautunut vielä paljon rajumpaan ja pitkitetympään sotaan Euroopassa.
jsn kirjoitti: Mikä sitten olisi ollut atomipommin vaikutus Euroopassa? USA olisi hyvinkin voinut saada yleisen mielipiteen vastaansa että sen olisi ollut pakko lähteä.
Minkä ihmeen yleisen mielipiteen? Vuoteen 1945 tultaessa meininki oli lähinnä se, että saksalaisten päälle sai pudottaa lentokoneesta melkein mitä tahansa kaasua lukuunottamatta, ja mitä enemmän, sen parempi. Saksan siirryttyä V-aseisiin olisi atomipommi ollut markkinoitavissa samanlaisena käypänä kostoaseena; koska kerran Hitler oli siirtynyt käyttämään kuolettavimpia aseitaan, olisivat länsiliittoutuneet totta kai katsoneet itsensä oikeutetuiksi toimimaan samoin.
Kuolemanleirien ovien avauduttua sodan jälkeen ja joukkotuhonnan mittakaavan tultua havainnollisesti selväksi olisivat liittoutuneet luultavasti tunteneet kaikki Saksaan pudotetut atomipommit täysin oikeutetuiksi, kenties vieläpä toivoneet tipauttaneensa niitä enemmänkin.
Mikäli nyt spekulaatio sallitaan, niin Saksan atomipommituksen mahdolliset psykologiset vaikutukset olisivat tuntuneet vasta vuosia sodan jälkeen. Toisin kuin Japanissa, missä uhrit edustivat "vierasta" sivilisaatiota - sopii muistaa, että Tyynenmeren sodassa oli rotusodan elementti - olisi saksalaisiin uhreihin ollut helpompi ajan mittaan samaistua. Erityisen helppoa tämä tietysti olisi ollut muille eurooppalaisille, ja amerikkalaisten atomipommien käyttö Euroopan sydänmailla olisi myös epäilemättä laukaissut omanlaisensa kulttuurisen pessimismin maanosassa. Ajan mittaan tämä olisi kohdistunut maanosan ulkopuolisia suurvaltoja vastaan. Yleinen pasifismi sekä ydinaseiden ja myös ydinvoiman vastustaminen olisi melko varmasti ollut kertaluokkaa voimakkaampaa Euroopassa.
Tietysti on hyvä muistaa sekin, että pommien laskeumavaikutusten tuntuessa Japanissa lähinnä merialueilla, olisi se Euroopassa luultavasti levinnyt Puolaan ja Tanskaan. Olettaen siis, että pommit olisi tiputettu esimerkiksi Berliiniin sekä Hampuriin. Seuraukset olisivat kuitenkin tulleet selväksi vasta myöhemmin.
David Irvingin tapaiset historiantutkijat olisivat voineet relativisoida natsien sodanaikaista toimintaa verrattomasti tehokkaammin viittaamalla liittoutuneiden atomipommituksiin ja toteamalla "oliko mikään natsien teoista lopulta yhtään sen pahempaa kuin mitä me teimme heille?". Mahdollisuuksien rajoissa on myös, että erilaiset revisionistiset ääriliikkeet olisivat saaneet Saksassa tuulta purjeisiinsa, erikoisen atomipommiin perustuvan "tikarinpistolegendan" seurauksena. Siinä, missä ensimmäisen maailmansodan jälkeen saksalaiset olivat uskotelleet lähes voittaneensa sodan ja hävinneensä vain kotirintaman pettämisen seurauksena, olisi toisen maailmansodan lopputulosta nyt ollut mahdollista puolustaa toteamalla "me miltei voitimme sodan, mutta hävisimme
vain tämän yhden keksinnön vuoksi".
Saksalaiset kaupungit olivat myös suunnittelultaan tukevampaa tekoa kuin rimasta sekä paperista kasatuista, tiiviisti rinnatusten sijainneista pientaloista rakennetut japanilaiset rannikkokaupungit, missä tulimyrsky kaikkine seurauksineen oli moninkertaisesti tuhoisa. Mahdollista on, että liittoutuneiden olisi siis pitänyt pudottaa Saksaan useampiakin atomipommeja kuin vain kaksi. Tämä tietysti olisi saattanut hieman himmentää omassa historiassamme syntynyttä uskoa ydinaseiden ylivoimaisesta tehokkuudesta ja tuhoisuudesta, ja vastaavasti madaltaa niiden käyttökynnystä sodanjälkeisissä konflikteissa, kuten vaikkapa Koreassa.
Best, J. J.