Kylmän sodan alettua Berliinin saarrolla Neuvostoliitto asetettiin Lännen kauppasaartoon. NL:n vientituote oli raakaöljy, mutta mm. Englanti kielsi
"kommunistiöljyn" maahantuonnin täysin.
NL:n oli saatava öljynsä länsimarkkinoille saadakseen ostetuksi läntistä teknologiaa ja viljaa.
Suomen öljymarkkinoita NL hallitsi 1950-luvulla lähes täysin ja sillä oli omistuksessaan Suomen Petroli ja Teboil. Ja taloudellisesta pienuudestaan huolimatta Suomi nousi punaöljyn suurimmaksi länsimaiseksi maahantuojaksi 1950-luvulla.
Perustetun Neste Oy:n ja Sojusnefteexportin neuvottelut alkoivat 8.1956 Moskovassa.
Washington salli lopulta strategiseksi luokitellun öljyteknologian siirron Suomeen, suunnittelijana oli jo 1930-luv. öljynjalostamoita NL:oon suunnitellut amerikkalainen ins.tsto Lummus.
Ja Naantalin jalostamolla oli täysi yli miljoonan tonnin vuosittainen jalostusteho
marraskuussa 1957.
Mutta muuttiko se Lännen kauppasaartoa punaöljyn suhteen millään tavoin
Suomi Oy:n
oli myytävä neuvostoöljyn jalosteet idänvientiä varten rakennetun Sköldvikin jalostamon ja sen laajennuksenkin jälkeen eteenpäin "hinnalla millä hyvänsä".
( Pekema Oy auttoi hieman ongelmallisen bensiinin suhteen )
Moskvitshit, Volgat, Ladat yms. 20 %:n osuutena NL:n maksuna vaihtokaupassa
kelpasivat vain Suomen markkinoille.
Olikohan clearing-tilisen idäkaupan edullisuus Suomelle vain yhä elossa säilynyt myytti
Rikinpoistolaitokseen rahat eivät olleet riittäneet ja vahingolliseksi tiedettyä lyijyä oli pakko edistyksen hintana käyttää oktaaniluvun nostamiseksi. Teboilinkin oli siirryttävä ostamaan korkeaoktaanisempaa bensiiniä Nesteeltä, aluksi se oli tuonut
bensiininsä.
Sillanrakentajan, Suomen
oli pakko kuitenkin huomioida valtaosan teollisuudestaan, metsäteollisuutensa vientiedellytyksistä Länteen mm. EEC-vapaakauppasopimuksella.
Italian kansallisen ENIn Agip-öljy-yhtiön alkaessa n. 1960 tienoilla ostaa halvalla
raakaöljyä NL:sta vieden maksuksi NL:n öljyteollisuuden ja erityisesti putkiverkoston tarvitsemia terästuotteita Neuvostoliiton ei Suomen suunnalla ollut enää tarpeen käyttää hintavalttiaan - halpaa öljyä.
Suomella puolestaan oli krooninen valuuttapula, vaihtotaseongelma ja metsäteollisuustuotteiden hinnat Lännessä olivat suhdanneherkkiä ja kotikommunistien lisäksi laajenevasta idänkaupasta kiinnostui myös yksityinen liike-elämä.
Toisaalta kasvanut bilateraalikauppa vastasi kaikilta osin Kremlin toiveita ilmeisestikin?
Yhä syvenevä taloudellinen riippuvuus NL:sta tarjosi sille myöskin poliittisen painostuksen mahdollisuuden, josta Kreml halusi pitää kiinni ja voimassa
öljykriisien nostaessa NL:n pääasiallisen vaihtotavaratuotteen öljyn hintaa vaikkapa ostamalla suomalaisten rakentamia rakennuksia NL:ssa.
Öljyn
maailmanmarkkinahinta ja samalla idänkauppa alkoivat kuitenkin laskea 1980-luvulla.
Veikko Palvo