Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Museoviraston arkeologien kenttätyökausi on alkanut

Museoviraston arkeologien kenttätyökausi on alkanut

Arkeologien kenttätyökausi on käynnistynyt. Maastoon lähtevät kaivajat, inventoijat ja muinaisjäännösten hoitajat. Meriarkeologit tekevät tutkimuksia ja inventointeja vedenalaisilla kohteilla. Esihistoriallisen ajan kohteiden tutkimuksia tehdään näillä näkymin vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta historiallisen ajan kohteiden kenttätyökaudesta on tulossa vilkkaampi kuin kahtena edellisenä vuonna. Tutkimusten määrä todennäköisesti kasvaa vielä jonkin verran, sillä kaikkia maankäyttöhankkeiden takia tehtäviä, hankkeen toteuttajan kustantamina tehtäviä tutkimuksia ei ole vielä lyöty lukkoon. Hoitotöitä tehdään kesän aikana 220 muinaisjäännöskohteella.

ESIHISTORIALLISEN AJAN KOHTEIDEN TUTKIMUKSET

Museoviraston arkeologian osasto tekee kaivauksia ja inventointeja esihistoriallisilla kohteilla 30 paikkakunnalla. Tällä hetkellä kesän 2007 kenttätutkimuksiin on käytettävissä yhteensä noin 0,5 miljoonaa euroa.

Työllisyysvaroin tehdään kaivaustutkimuksia Kotkassa ja Satakunnan Lapissa. Tutkimukset liittyvät matkailun kehittämishankkeisiin, joilla toivotaan olevan pysyvää työllistävää vaikutusta. Erilaisten julkisten ja suurten yksityisten maankäyttöhankkeiden vuoksi tehdään kaivauksia ja inventointeja 18 paikkakunnalla. Rakennushankkeiden uhkaamia muinaisjäännöksiä tutkitaan kaivauksin Enossa, Lappeenrannassa, Liedossa, Lohjalla sekä Närpiössä. Pihtiputaalla kaivetaan Museoviraston arkeologian osaston, Keski-Suomen museon ja Pihtipudas-seuran yhteisprojektina. Laitilan Vainionmäellä järjestetään neljännen kerran arkeologian osaston yleisökaivaukset. Koekaivausryhmät tutkivat yhdeksän kohdetta yksityisten maankäyttöhankkeiden vuoksi.

Museoviraston omin varoin tehdään tänä vuonna neljässä kunnassa perusinventointeja.
Etelä-Kymenlaaksossa, Kotkan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kuntien alueella toteutetaan laaja, koko alueen kattava inventointiprojekti arkeologian osaston ja rakennushistorian osaston yhteistyönä. Kustannuksista vastaavat Museovirasto, kunnat, Kaakkois-Suomen tiepiiri ja Euroopan aluekehitysrahasto (tavoite 2 -ohjelma).

Luettelo esihistoriallisen ajan kohteiden kenttätöistä 2007 on Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa: http://www.nba.fi/fi/kenttatyot

Lisätietoja esihistoriallisen ajan kohteiden tutkimuksista antavat yli-intendentti Helena Taskinen, (09) 4050 9270, helena.taskinen@nba.fi, tutkija Teija Nurminen (09) 4050 9256, teija.nurminen@nba.fi ja kaivaustenjohtajat sekä inventoijat. Heidän yhteystietonsa löytyvät kenttätyölistasta ko. tutkimuksen kohdalta.

HISTORIALLISEN AJAN KOHTEIDEN TUTKIMUKSET


Rakennushistorian osastolla on käytettävissä historiallisen ajan kohteiden kesän 2007 kenttätutkimuksiin tällä hetkellä 0,5 miljoonaa euroa. Hankkeissa on mukana runsaasti inventointeja, jotka kattavat sekä pitkiä, Etelä-Suomea halkovia maakaasuputkilinjoja että kokonaisia kuntia. Lisäksi 2000-luvun alussa tehtyjä kaupunkiarkeologisia inventointeja täydennetään Vanhan Porvoon, Vanhan Vaasan ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungin (Kotkan) inventoinneilla. Kaivauksia tehdään mm. kylätonteilla ja kaupungeissa. Tutkimusten joukossa on myös työmaiden arkeologisia valvontoja. Työllisyysvaroin tehtävät, restaurointihankkeisiin liittyvät tutkimuskaivaukset jatkuvat Loviisassa ja Kukonharjun kanavalla, jossa järjestetään heinäkuussa yleisökaivaus.

Luettelo historiallisen ajan kohteiden kenttätöistä 2007 ja myönnetyistä tutkimusluvista on Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa: http://www.nba.fi/fi/rho_kenttatyot_2007

Lisätietoja antaa intendentti Marianna Niukkanen, puh. (09) 4050 9471, 0400 356 257, marianna.niukkanen@nba.fi Häneltä saa myös hankkeiden vastuuhenkilöiden yhteystiedot.

MERIARKEOLOGISET TUTKIMUKSET


Arkeologian osaston meriarkeologian yksikkö tekee laajimman kenttätutkimuksensa Nauvossa ns. Egelskärin haaksirikkopaikalla, jota on tutkittu jo useana vuonna ja josta on nostettu aiemmin mm. kirkonkello. Kohteena on keskiaikainen hylky lasteineen. Kenttätutkimukset kestävät koko elokuun. Tutkimuksia johtaa tutkija Stefan Wessman, puh. (09) 4050 9053, stefan.wessman@nba.fi

Meriarkeologian yksikkö osallistuu myös Hangon Tvärminnessä Hangon kesäyliopiston organisoimiin ns. Joskärin hylyn tutkimuksiin. Hylky on peräisin 1600-luvulta ja kesäyliopisto on organisoinut tutkimuksia jo useina vuosina osana meriarkeologista kenttätyöopetusta. Kenttätöitä johtavat Odd Johansen Tukholmasta ja Stefan Wessman meriarkeologian yksiköstä. Kenttätyö kestää viikon ja se tehdään kesäkuussa.

Lisäksi meriarkeologian yksikkö tekee tarkastussukelluksia sekä uusille kohteille, joista on saatu ilmoitus vedenalaislöydöstä että ennestään tunnetuille muinaisjäännöksille. Mm. vuonna 1999 löydettyä Vrouw Marian hylkyä kuvataan hylyn kunnossa tapahtuvien muutosten seuraamiseksi. Vedenalaisinventointia tehdään Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja Suomenlinnassa. Inventointiin kuuluu pohjan viistokaikukartoitusta sekä tunnettujen kohteiden sukellustarkistuksia. Lisäksi meriarkeologian yksikkö tekee rakennushankkeisiin liittyviä vedenalaisinventointeja hankkeiden toteuttajien kustannuksella.

Lisätietoja meriarkeologisista tutkimuksista kenttätyökaudella 2007 antaa yli-intendentti Marja Pelanne, puh. (09) 4050 9050, 050 581 9624, marja.pelanne@nba.fi

MUINAISJÄÄNNÖSTEN HOITO


Museovirasto hoitaa tänä kesänä 220 muinaisjäännöskohdetta. Noin neljännes työkohteista on valtakunnallisesti merkittäviä muinaisjäännöksiä ja kulttuurihistoriallisia kohteita, joista monet ovat suosittuja nähtävyys- ja käyntikohteita.

Pääosan muinaisjäännösten hoidon käytännön työstä tekee tänäkin vuonna työvoimatoimistojen osoittama työllistämisvaroin palkattu työvoima. Muutamia kohteita hoidetaan yhteistyössä paikallisten tahojen ja esim. harrastajayhdistysten kanssa. Muutamilla kohteilla maisemaa hoitavat myös laiduneläimet, useimmiten lampaat.

Kaakkois- Suomen 1700-luvun linnoitusten ja kanavien entistämis- ja ympäristönhoitotyöt ovat jo käynnistyneet. Valkeakosken Rapolassa on maaliskuussa aloitettu kaksi vuotta kestäväksi suunniteltu, Pirkanmaan TE-keskuksen rahoittama hanke, jossa maisemanhoidon ohella mm. kunnostetaan ja rakennetaan opetukseen ja matkailuun liittyviä rakenteita, reittejä ja opasteita Rapolanharjulla. Museoviraston yhteistyökumppani hankkeessa on Valkeakosken kaupunki.

Luettelo hoitokohteista 2007 on Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa: http://www.nba.fi/fi/mjhoitoohjelma2007

Lisätietoja muinaisjäännösten hoidosta antaa yli-intendentti Mirja Miettinen, puh. (09) 4050, mirja.miettinen@nba.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”