Veryhumis
Viestit: 1
Liittynyt: 24.02.11 23:06

Riimukirjoitukset

Hei!
Minua on alkanut kiehtomaan riimut, eritoten viikinkiaikaiset Futhark riimut. Olen löytänyt internetistä riimukaavioita, mutten ymmärrä miten niillä kirjoitetaan, tai luetaan. Vaikka olen yrittänyt etsiä tietoa asiasta, siinä onnistumatta. Apu olisi tarpeen ja etukäteen kiitos vastauksista :-)

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Riimukirjoitukset

En tiedä, ymmärsinkö ongelmaasi oikein. Kukin riimu vastaa yhtä äännettä, ja niillä kirjoitetaan niin että niitä pannaan pötköön. Tekstipötkö voi esim. kiertää spiraalin muodossa kuten käärme.

http://en.wikipedia.org/wiki/Elder_Futhark

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Riimukirjoitukset

Tässä kirjoitetaan riimukirjoitusten saaneen oletettavasti alkunsa ajanlaskumme alussa, ennen viikinkiaikaa.
http://www.jyu.fi/gammalsvenska/runkunskap.htm
Riimukirjoitusten lukumäärä ja riimukivet eivät ole sama asia.
Ja
nykyisen Suomen alueelta ei ole löydetty ainuttakaan riimukiveä.

Riimukirjoitusta sanotaan löydetyn Turussa 1300-luvulle ajoitetusta puuvadista.

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Riimukirjoitukset

Neuvostoliitossa löydettiin 1950-luvulla satoja 1200-...1400- luvuille ajoitettuja tuohikirjoituksia Aldeijuborgista ( Staraja Ladoga / Russa ) ja
Holmgårdista ( Novgorod / uusilinna )
http://www.kotikielenseura.fi/virittaja ... laakso.pdf
Ovatko kyrillisin kirjaimin kirjoitetut tuohikirjeet Futharkia ja miksi ne on kirjoitettu kyrillisin kirjaimin?

Löydettynä NL:ssa 1950-luvulla, miksiköhän varhaisimmat vasta 1200-luvulle ajoitettuna,
Aldeijuborg ja Holmgård olivat kuitenkin satoja vuosia aiemmin perustettuja ja miksiköhän esim. Aldeijuborgista ei ole löytynyt riimukirjoituksia 800-luvulta?
Novgorodissa oli Hansa-liitonkin itäisin "kauppakonttori" vielä 1494.

Moskovan suuriruhtinas Dmitri Donskoi haastoi kylläkin mongolien vallan voittaen 1300-luvun lopulla Kulikovon taistelunkin, mutta hävisi sodan jääden
Kultaisen Ordan veronmaksajaksi ja verojenkerääjäksi.

Varjagien Holmgård - Novgorod näyttäisi olleen "itsenäinen" Venäjästä 1400-luvun lopulle?
Inkerin ja Käkisalmen läänin suomensukuinen väestö pakeni ja muutti Tverin alueelle 1600-luvulla ja tilalle muutti lähinnä savolaisia.

Mutta
miksi Aldeijuborgista ja Holmgårdistakaan ei näyttäisi löytyneen viikinkiki- /
varjagiaikaisia riimukirjoituksia?

Veikko Palvo

Sami Raninen
Viestit: 151
Liittynyt: 17.11.09 16:27

Re: Riimukirjoitukset

Furhark on skandinaavisen riimukirjaimiston nimi, eikä liity kyrillisiin aakkosiin mitenkään. Riimukirjaimilla ei liene missään kirjoitettu mitään ei-germaanista kieltä (aivan toista piirtokirjoitusjärjestelmää edustavat "turkkilaiset riimut" ovat ihan oma juttunsa). Tuskin on ihme, ettei itäslaavilaisia tuohikirjoituksiakaan ole kirjoitettu riimuilla.

Staraja Ladogasta on muistaakseni ainakin yksi riimukirjoituslöytö. Luku- ja kirjoitustaito viikinkiajan kaupungeissa saattoi kuitenkin olla huomattavasti harvinaisempi tai kirjoitetun tekstin käyttötarkoitukset toisenlaisia kuin tuohikirjoitusten ajan Novgorodissa.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Riimukirjoitukset

Sami Raninen kirjoitti: Staraja Ladogasta on muistaakseni ainakin yksi riimukirjoituslöytö. Luku- ja kirjoitustaito viikinkiajan kaupungeissa saattoi kuitenkin olla huomattavasti harvinaisempi tai kirjoitetun tekstin käyttötarkoitukset toisenlaisia kuin tuohikirjoitusten ajan Novgorodissa.
Virittäjä- /kotikielenseurankin mukaan näyttäisi siltä, ettei 1950-luvulla löydettyjä tuohikirjeitä pystytä tulkitsemaan, oletuksia niiden, esim. 292. sanomasta näyttää olevan yhtä monta kuin tutkijoitakin ja yhteys itämerensuomalaisiin kieliin näyttäisi selvittämättömältä, Tverin alueelle 1600-luvulla paenneiden kieleen ja kirjoituksiin tai heihin liittyviin asioihin ei näyttäisi löytyvän yhteisiä piirteitä tuohikirjeissä?

Mutta tässä kartassa esitetään vanhan futharkin skandinaavisia riimukirjoitussaarekkeita mm. silloisten Aldeijuborgin ja Holmågardin alueilta,
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_English
Mihin nuo vanhemman Futharkin alueet kartalla perustuvat, riimukirjoituslöytöihinkö?

Veikko Palvo

Sami Raninen
Viestit: 151
Liittynyt: 17.11.09 16:27

Re: Riimukirjoitukset

Veikko Palvo kirjoitti: Mutta tässä kartassa esitetään vanhan futharkin skandinaavisia riimukirjoitussaarekkeita mm. silloisten Aldeijuborgin ja Holmågardin alueilta,
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_English
Mihin nuo vanhemman Futharkin alueet kartalla perustuvat, riimukirjoituslöytöihinkö?
Kartta ei esitä riimukirjoituslöytöjen levintää vaan germaanisen kielialueen summittaista laajuutta 900-luvulla. Itä-Euroopan osalta kartta perustuu arkeologisten löytöjen pohjalta esitettyihin arvioihin skandinaavisen asutuksen levinnästä. En tiedä, montako riimukirjoitusta Venäjältä ja Ukrainasta kaikkiaan on löydetty, mutta Itä-Euroopan osalta kartta varmasti perustuu pääosin muihin arkeologisiin lähteisiin (hautaustyypit, skandinaaviset koru- ja asetyypit).

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”