Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Pukstaavi esittelee suomalaisen kirjan historiaa


Missale Aboense vuodelta 1488 on Turun hiippakuntaa varten painettu messukirja. Kuva: Wikimedia Commons

Perjantaina ovensa avannut Pukstaavi on suomalaiseen kirjaan ja kirjallisuuden kulttuurihistoriaan erikoistunut museo. Säätiön ylläpitämä kirjamuseo sijaitsee vanhassa apteekkarin talossa Sastamalan keskustassa Pirkanmaalla. Museon perustamista ehdittiin suunnitella lähes 30 vuotta ennen sen varsinaista perustamista.


Pukstaaviin koottu päänäyttely " Inkunaabelista e-kirjaan" kertoo suomalaisen kirjan historian keskiajalta aina nykypäivään saakka. Näyttelyssä kirjaa tarkastellaan ihmisten näkökulmasta sekä esineenä, että ilmiönä. Kirjojen tuotanto ja välitys lukijoiden käsiin hahmottuu esimerkkien kautta. Näyttelyn avulla pääsee kurkistamaan kirjojen ja ennen kaikkia lukijoiden maailmaan. Kirjojen keskeinen rooli suomalaisessa yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa tuodaan hyvin esiin.

Vaihtuva näyttely "Kirjahyllyni" puolestaan kertoo kerätyn muistitiedon avulla tarinoita suomalaisten kirjahyllyistä ja ennen kaikkea niiden sisällöstä. Kirjahyllyjä esitellään tekstien lisäksi valokuvin ja videoin. Esimerkiksi tunnettujen suomalaisten kirjahyllyihin pääsee tutustumaan videohaastattelujen kautta. Näyttelyä täydennetään uudella aineistolla koko sen esilläolon ajan. Edellisten näyttelyiden lisäksi museon verkkosivuilla on mahdollisuus tutustua vanhan apteekkarin talon historiaan tai runoilija Kaarlo Sarkiaan verkkonäyttelyiden avulla.


Lähde ja lisätiedot:Pukstaavin kotisivut

Aiheesta uutisoinut esim. Verkkolehti Kansan Uutiset

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”