Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

1400-vuotias fresko paljastunut restaurointitöiden yhteydessä Napolissa


Fresko rukoilevista perheenjäsenistä San Gennaron katakombissa Napolissa. Kuva: Wikimedia Commons.

Napolista, San Gennaron katakombeista, on löydettty 1400 vuotta vanha Paavalia esittävä fresko. Maalaus paljastui katakombeissa tehtävän restaurointityön yhteydessä ja Vatikaanin edustajat kuvaavat löytöä sensaatiomaiseksi. Kuva esittää Paavalin kuuluisaa kääntymistä juutalaisuudesta kristinuskoon. Vatikaani julkisti uutisen Pyhän Pietarin ja Paavalin juhlapäivänä.

Kuvan tunnisti Paavaliksi paavillinen Pyhän taiteen komitea. Paavi Benedictuksen kulttuuriministeri kardinaali Ravasi kuvailee haastattelussa maalausta hyvin eläväksi ja filosofiseksi. Siinä valkoiseen ja ruskeaan puketunut Paavali ojentaa kättään kohti kuollutta ihmistä. Suurisilmäisen ja pitkäkaulaisen apostolin helmaan on lisätty kirjain "I", jonka arvellaan merkitsevän Jeesusta. Vaikka freskon oikeanpuoliset yksityiskohdat eivät ole tunnistettavissa, on teos silti vaikuttava.

Apostoli Paavali oli juutalainen ja Rooman kansalainen. Raamatun mukaan hän kääntyi kristityksi kohdattuaan kirkkaan valon kulkiessaan Damaskoksen tiellä. Hän vietti elämänsä saarnaten ja opettaen kristittyjä. Paavalin kirjoittamia kirjeitä seurakunnille on kaiken kaikkiaan 14. Niissä hän antaa ohjeita kristittynä elämiseen ja uskonkysymyksiin.

Paavali teloitettiin uskonsa tähden noin vuoden 65 jKr. tienoilla. Kristillisen perimätiedon mukaan hänen ruumiinsa haudattiin viinitarhaan, joka ennen keisari Konstantinuksen rakennuttamaa basilikaa oli muodostunut jo kristittyjen kulttipaikaksi. Rooman kaupungin muurien ulkopuolelle rakennettu Pyhän Paavalin kirkko on kaupungin toiseksi suurin heti Pietarin kirkon jälkeen.

Viime vuonna löytyi toinen Paavalia esittävä fresko roomalaisesta katakombista. Sen arvellaan olevan peräisin 300-luvulta, joten se on luultavasti vanhin tiedossa oleva maalaus apostolista.


Lähde ja kuva löytyneestä freskosta:"Long necked and with 'spiritual' eyes: Experts uncover stunning 1,400 year old fresco of St Paul in Roman catacomb" (The Daily Mail 29.6.2011)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”