Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Brianniassa ratkaistu 130 vuotta vanha murhamysteeri


Sir David Attenboroughin (s.1926) puutarhasta Lontoon Richmondista on löydetty rakennustöiden yhteydessä vanha pääkallo. Tutkimusten mukaan se kuului Julia Martha Thomasille, joka sai surmansa vuonna 1879 palvelijansa toimesta. Barnesin mysteerinä tunnettu tapaus on ollut selvittämättä 130 vuotta kadonneen pääkallon vuoksi.

Attenboroughin puutarhan laajennusta tehneet työmiehet löysivät pääkallon jo viime lokakuussa, mutta arvoituksen selviäminen vei aikaa useita kuukausia. Lopulta poliisi pystyi päättelemään pääkallon henkilöllisyyden henkikirjojen sekä radiohiiliajoituksen perusteella. Kaiken lisäksi pääkallon löytöpaikasta on vain vajaat 100 metriä Thomasin murhan tapahtumapaikalle. Länsi-Lontoon kuolinsyytutkija mukaan 55-vuotias leskinainen Julia Martha Thomas kuoli tukehtumiseen ja päävammaan.

Tapauksen selviäminen päätti Viktoriaanisen Englannin yhden raaimmista murhatapauksista. Palvelija Kate Webster työnsi työnantajansa alas portaita ja lopulta kuristi hänet. Surman jälkeen hän paloitteli ruumiin ja keitti sen. Tarinan mukaan hän olisi jopa antanut paistiliemen paikallisille lapsille syötäväksi. Osa ruumiista löydettiin muutama päivä surman jälkeen Thames-joesta ja uhrin toinen jalka löydettiin läheiseltä viljelyspalstalta. Vain pää pysyi kadoksissa viime syksyyn asti.

Webster oli syntynyt Irlannissa ja kärsi useita vankeusrangaistuksia elämänsä aikansa.
Hän oli ollut Thomasin palveluksessa ainoastaan parin kuukauden ajan ennen kohtalokkaita tapahtumia. Oikeuden tietojen mukaan kaksikko ei tullut toimeen keskenään, sillä hartaana presbyteerinä Thomas ei hyväksynyt Websterin runsasta alkoholinkäyttöä. Tapaus on kiehtova esimerkki siitä, kuinka hyvä vanhanaikainen poliisityö, historialliset aineistot ja kehittynyt teknologia voivat ratkaista vanhojakin rikoksia.


Kuva: Pedro Weingartnerin (1853-1929) piirros ihmiskallosta. Wikimedia Commons.

Lähteet:
'Barnes mystery' of Attenborough garden skull solved BBC News 5.7.2011

Skull Discovered in David Attenborough's Garden Closes 1879 Murder Case Fox News 5.7.2011

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”