Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Kungliga Bibliotek priorisoi digitoitavia aineistoja


Vanhojen kirjojen suuri määrä vaikeuttaa digitointihanketta. Kuva: Wikimedia Commons.

Ruotsissa on huomattu, että kallis ja aikaavievä digitointityö ei ehdi pelastamaan kaikkia vanhoja kirjoja tai tallenteita jälkipolville. Digitoinnista päävastuussa oleva Kuninkaallinen kirjasto aikoo vastedes valikoida ja priorisoida tarkkaan tallennettavat teokset. Varsinkin kaikkein vanhin aineisto on vaarassa hajota ja haalistua lukukelvottomaksi. Kirjastovirkailija Magdalena Gramin mukaan valtava työmäärä edellyttää ehdottomasti aineiston tarkkaa seulomista.

Suljettujen ovien takana, 40 metriä maan alla, sijaitsee Kuninkaallisen kirjaston valtavat varastot ja Ruotsin kulttuurinen perintö. Viileän varaston kätköistä löytyy kaikkea keskiaikaisten kirjojen, ruotsalaisten sanomalehtien ja vanhojen elokuvien väliltä. Kokoelmaan kuuluu myös postimyyntiluetteloita. Kaikki tämä aineisto olisi tarkoitus siirtää ja säilyttää jälkipolvia varten. Kirjasto vastaa itse aineistonsa digitoinnista, joten uuden strategian mukaan tallennettavat materiaalit priorisoidaan tarkkaan. Asiakirjojen digitointi on kirjastolle kallista ja sitoo henkilökuntaa.

Kuninkaallisessa kirjastossa on päätetty keskittyä kaikkein uhanalaisimpaan aineistoon. Mukana ovat ainakin sanomalehtikokoelmat sekä audivisuaaliset materiaalit, sillä niitä käytetään paljon hyödyksi eri alojen tutkimuksessa.
Taka-alalle jää ainakin 1800-luvun kirjallisuus, joka ei tällä hetkellä ole niin kiireellinen ja tutkijoiden kannalta tarpeellinen kokonaisuus.

Lähde: "Böcker riskerar vittra bort på Kungliga biblioteket" Sveriges Radio 8.7.2011

Kirjastovirkailija Magdalena Gram Ruotsin Radion haastateltavana

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”