Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Ovatko Suomen historian tärkeimmät rakennukset Helsingissä?

22.01.06 23:27

<b>Ovatko Suomen historian kaikki tärkeimmät rakennukset Helsingissä?</b>

Helsingin Sanomien yleisönosastossa kritisoitiin julkisen palvelun TV -yhtiön Helsinki keskeisyyttä. (Katariina Kavantola, Historiallisia taloja myös muualla kuin pääkaupungissa, HS mielipide 21.1. 2006) Kirjoittaja oli pannut merkille, että Yleisradion uudessa helmikuussa alkavassa tv-sarjassa ”Historian huoneissa” käsitellään melkein pelkästään Helsinkiin sijoittuvia rakennuksia.

Professori Matti Klingen vetämä sarja käsittelee kahdeksaa Suomen historian kannalta merkittävää huonetta Suomen historiassa, kuusi niistä on Helsingissä, yksi Porvoossa ja yksi osa käsittelee Mustion kartanoa. Helsingissä sijaitsevat rakennukset ovat Rautatieasema, eduskuntatalo, Vanha Ylioppilastalo, Helsingin työväenyhdistyksen talo, valtioneuvoston linna ja Merikasarmi.

Kirjoittajan mielestä esimerkiksi Porin Otavan talo jossa esitettiin ensimmäisen kerran suomenkielistä teatteria, olisi hyvinkin sopinut esittelykohteeksi, tai Viipurin linna. Entäs sitten vaikkapa Turun Akatemian juhlasali http://www.abo.fi/aa/hus/solsal.sht
http://www.halvi.helsinki.fi/museo/ylio ... atemia.htm
vuodelta 1817, jota koristavat Cainbergin reliefit joissa esiintyy mm Väinämöinen kuvallisessa muodossa ensimmäisen (?) kerran. Tampereelta olisi varmaankin myös löytynyt vaikkapa kiinnostavia teollisuusrakennuksia.

Mitä muita Suomen historian kannalta tärkeitä huoneita ohjelmansarjassa olisi pitänyt käsitellä? Tehkää perusteltuja ehdotuksia.

Lauri Kentta
Viestit: 7
Liittynyt: 23.01.06 14:58

Re: Ovatko Suomen historian tärkeimmät rakennukset Helsingi

25.01.06 12:54

Tapio Onnela kirjoitti:<b>Ovatko Suomen historian kaikki tärkeimmät rakennukset Helsingissä?</b>

Helsingin Sanomien yleisönosastossa kritisoitiin julkisen palvelun TV -yhtiön Helsinki keskeisyyttä.

Professori Matti Klingen vetämä sarja käsittelee kahdeksaa Suomen historian kannalta merkittävää huonetta Suomen historiassa, kuusi niistä on Helsingissä, yksi Porvoossa ja yksi osa käsittelee Mustion kartanoa.
Klingen arvomaailmasta kertoo esim. se, että Mustion kartano on otettu mukaan, mutta ei esimerkiksi Finlaysonin tehtaita Tampereelta jonne asennettiin Suomen ensimmäinen sähkövalaistus 1882.

Lauri

Anu Lahtinen
Viestit: 49
Liittynyt: 19.12.05 17:18
Paikkakunta: Helsinki - Turku

Arvokkaat historialliset rakennukset

26.01.06 21:53

Turun, Kuusiston linnat olisivat toki kelvanneet otollisiksi monenkin historiallisen vaiheen ansiosta (Kuusistosta tosin on huoneet hajoitettu mutta kuitenkin, piispanlinna ei mielestäni muutenkaan ole saanut sellaista huomiota jota se kruununlinnojen rinnalla ansaitsisi).

Tietysti jos Suomen historia on yhtä kuin Suomen valtionmuodostuksen ja itsenäisyyden ajan poliittinen historia, keskiaikaiset linnat saattavat näyttäytyä muinaisina.

Yst.terv. AL

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Ovatko Suomen historian tärkeimmät rakennukset Helsingis

27.01.06 12:20

Tietämättä TV-sarjan rajauksista ja tavoitteista on tietenkin mahdotonta lähteä sanomaan mitä olisi pitänyt esitellä. Ovatko historiallisesti merkittävät rakennukset niitä, joissa on tapahtunut merkittäviä käännekohtia vai niitä, jotka ovat säilyneet ja muistuttavat meitä historian merkittävistä asioista?

Jälkimmäiseen kategoriaan voisi ehdottaa esim. Kokkolan pedagogiota (vanhin säilynyt koulurakennus Suomessa). Ilman kouluja emme olisi päässeet siihen missä olemme nyt.

Mutta koulutustakin oleellisempaa oli (minun näkökulmastani) Suomen kansan työ maataloudessa vuosisatojen ajan. Lähtemättä Helsingin keskustasta kovin kauaksi olisi voinut käydä Seurasaaressa kuvaamassa Niemelän torppaa.

(Olen itse sukututkija ja pala kerrallaan koulussa opitut ja sittemmin unohtuneet palaset ovat saaneet paikkansa. Viime kesänä olin opastetulla kierroksella Seurasaaressa. Ryhmä oli Akavalaisten liittojen jäseniä, joten jotain koulutusta oli kaikilla takana. Niemelän torpan saunassa (peräisin 1770-luvulta) yksi vierailija kysyi miksei tuuletusaukossa ollut ikkunalasia. Minusta osoitti melkoista tietämättömyyttä, mutta ylikriittisyyteni sai ehkä taas vallan.)

kkavanto
Viestit: 1
Liittynyt: 14.03.06 19:23

Suomen historiaa rakennuksissa

14.03.06 19:32

Rakennuksia joita tuohon Klingen ohjelmaan olisi voinut on ottaa mukaan on vaikka millä mitalla. Kirjoituksessani HS:n yleisönosastossa otin tarkoituksella esimerkkejä muualta kuin Turusta, vaikka Turussa ja Varsinais-Suomessa hyviä kohteita on vaikka millä mitalla. Pääasiassa hakusin arvostella sitä, että ohjelma on tehty koulujen historian opetusta varten ja YLEn kustantamana. Ohjelma perusidea on hieno mutta tällaisena
siitä ei ole suurimmalle osalle historian opettajista mitään iloa.

Katariina Kavantola

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”