Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti: Kun tulee vastaan uusia tietoja ja vihjeitä pitää suhtautua nöyrästi ja avomielisesti vaikka ne eivät vastaa virallista totuutta. Näin tekee esim Mossad, eli jokainen vihje on arvokas ja johtaa aina johonkin. Kun Mossad sai vihjeen Eichmannin uudesta nimestä ja olinpaikasta Argentiinassa vihjeessä oli paljon virheellisyyksiä ja olettamuksia. Mutta kokenut agentti havaitsi heti, että itse ydinkysymyksessä vihjeen antaja on oikeassa.
Ehkäpä Mossadilla on rajattomat resussit?

Normaalisti jokaisesa työssä joudutaan priorisoimaan, ettei haaskattaisi aikaa epäolennaisiin asioihin olennaisten kustannuksella.
Viimeksi muokannut Emma-Liisa, 25.01.12 13:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

heehak
Viestit: 124
Liittynyt: 06.03.08 12:25

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Sinänsä mielenkiintoista on, että yksi vainajista oli talvisodan tuntolevyllä. Harmillista on, että kyseisen jsp:n toiminnasta en ole ainakaan toistaiseksi onnistunut löytämään lisäinformaatiota. Tiedän mitä lähiympäristössä tapahtui. Olen kahlannut jo huiman määrän läpi lähteitä. Toki otan apua vastaan mielelläni. Alueella taisteli samana päivän useden eri pataljoonien ja rykmenttien yksiköitä.

[/quote]

Oletteko arvoisa tietokirjailija nyt aivan varma siitä, että puhutte Polviselästä kyseisestä kuopasta löydetystä talvisodan tuntolevystä. Siitä ei todellakaan löytynyt yhtään talvisodan tuntolevyä. Yhdistyksen "etsintäpöytäkirja" ei tältäkään osalta ole luotettava :-x
Jarmo Nieminen kirjoitti: Jahas, heehak, mikähännytliekään kasvoton veistelijä, ei nyt kykene ymmärtämään luettua. Kerroin, että kirjoittajalla oli käytössä kyseinen lähde, niin kuin oli kymmeniä muitakin lähteitä kirjassa, jota ei viitteistetty.

Totean myös, että jos heehak alkaa arvostelemaan kolmatta osapuolta, niin on myös syytä kertoa lukijoille, että mikä on huonosti. Vai onko kyseessä vain perinteinen kevyen sarjan puskasta heehakoija.
Puskista on kiva ampua. Ei minulla olekaan kuin 15 vuoden kokemus sotavainaja-asioista. Herra tietokirjailijalla on varmaankin sitten vakuuttavampi historia. En muuten ole arvostellut Teitä herra tietokirjailija vaan ammattitaidotonta yhdistystä :-o

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Haluaisin vielä lisätä, että en suinkaan vastusta "vakiintuneen totuuden" haastamista, kunhan siihen on edes jokseenkin pätevät perusteet.

Nyt on vain niin, että maailma (ja internet) on täynnä huuhaata. Ei esim. Tahvanaisen kirjaankaan ole uskottu, kun hänen kertomuksensa ei ole saanut mistään vahvistusta. Mutta tämähän ei "uskovaisia" liikuta, kuten esim. "vappupuhe" viime vaalien tienoilla hyvin osoitti, vaikka järkeä käyttämällä oli selvää, että se ei voinut pitää paikkansa.

Kuuluisat murhajutut osoittavat, että löytyy vääriä todistajia ja jopa tunnustajia. Ihmisen muistin toimintaan kannattaa tutustua.

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Asian ydin oli siinä, että kun alettiin puhua "lumimieshavainnoista" niin tämä autosotamies tunsi että häntä pidetään satusetänä vaikka tämä tapaus oli vaivannut häntä 50 vuotta ja hän oli kertonut tästä muillekin. Meidän sotahistoriastamme löytyy runsaasti tapauksia, jotka ovat täyttä totta vaikka ei löydy asiakirjoja, jotka vahvistaisivat että ne ovat tapahtuneet.

Tahvanainen, eli "Tahvis" on mielenkiintoinen tapaus. Hän i ollut mikään tavallinen metsätyömies edes asiakirjojen valossa. Kantakorttiin merkityt pitkät lomat varusmiesaikana ja tietyt tapahtumat sotien aikana antavat oudon kuvan hänestä. Kun Er.P 22 oli lähetetty Kymenlaaksoon talvisodan aattona eversti Sainio oli suuttunut tästä ja käskenyt hakea takaisin "Tahvanainen on Päämajan mies, hakekaa heti pois!" Asiakirjat vahvistavat tämän ja Tahvanainen sijoitettiin Valvonta-osastoon. Jatkosodan alussa Tahvanainen oli II/JR 50:n mies ja nyt tuli samanlainen käsky "Siirretään heti 11:D Tsto VI:een.

Pari vuotta sitten istuin Ilomantsissa keskustelemassa yhden eläkkeellä olevan rajaupseerin kanssa. Puhuttiin mm Kervisen tapauksesta mutta kun mainitsin Tahvanaisen hän kertoi, että hän oli nuori rajavartija kun Tahvanaisen kirja ilmestyi. Vanhemmat rajavartijat, jotka olivat mukana 1930-luvulla pitivät silloin Tahvanaisen kertomusta uskottavana ainakin näiden rajatapaamisten kohdalla. Heille oli monta kertaa tullut käsky " Tahvanainen on tänä iltana liikkkeellä rajavyöhykkeellä, hänen tekemisiin ei saa puuttua!"

Tahvanaisen tekemiset alkoivat hänen mukaansa kun Neuvostoliitto yritti uutta "läskikapinaa" Ilomantsissa joskus 1930-luvun alussa. Virallinen historia ei tunne tätä tapausta, mutta yllätys, yllätys Paasikivi mainitsee tästä Tukholman päiväkirjassaan syyskuussa 1938. Se oli vasta silloin tullut hänen tietoonsa, eli hyvin salattu.

Kuka tietää tästä vallankaappausyrityksestä?

Laitman

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti:Asian ydin oli siinä, että kun alettiin puhua "lumimieshavainnoista" niin tämä autosotamies tunsi että häntä pidetään satusetänä vaikka tämä tapaus oli vaivannut häntä 50 vuotta ja hän oli kertonut tästä muillekin.
Ikävä juttu, jos autosotamies on ottanut lumimiesjutut henkilökohtaisena loukkauksena. Toisaalta hän olisi todennäköisesti joka tapauksessa pahoittanut mielensä, jos ja kun hänen tarinaansa ei olisi pidetty riittävävä todistuksena salaisesta teloituksesta.
laitman kirjoitti:Meidän sotahistoriastamme löytyy runsaasti tapauksia, jotka ovat täyttä totta vaikka ei löydy asiakirjoja, jotka vahvistaisivat että ne ovat tapahtuneet.
Mistä kulloinkin tietää, mikä juttu on totta ja mikä ei? Ymmärräthän, että jos jostakin dramaattisesta tapauksesta on todisteena esimerkiksi vain yhden muistelijan tarina, eivät kaikki välttämättä vielä suostu pitämään tapausta totena. Se on tietysti pirumoinen harmi sellaiselle, joka itse juttuun uskoo, ja haluaisi esittää sen uutena tietona. Ikävä kyllä on vain niin, että historiantutkimuksessa on noudatettva tiettyjä pelisääntöjä. Siitä olen kanssasi täysin samaa mieltä, ettei kaikkea tapahtunutta ole merkitty kirjoihin ja kansiin.


Ikävä juttu, jos autosotamies on ottanut

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti: Tahvanainen, eli "Tahvis" on mielenkiintoinen tapaus. Hän i ollut mikään tavallinen metsätyömies edes asiakirjojen valossa.
Laitman
Suojärvi oli vuoteen 1930 osana Salmin pitäjää ja tuolla alueella "rajanylitykset" olivat tavallisia, 1930-luv. alussa loikkailtiin Neuvostoliittoon ja jotkut pääsivät loikkaamaan takaisinkin.
Valpo kuulusteli paluuloikkarit ja heimoaatteen kannattajat ja järjestöt jopa syyttivät Valpoa heimoveljien ja paluuloikkareiden "liiallisesta kovistelemisesta"!

Rajavalvonnan
tiukensi kuitenkin NL tyhjentämällä 10-15 km:n rajavyöhykkeen ja laajempi rajavyöhyke
käsitti 50-150 km:n kaistan, jolle menemiselle vaadittiin erityinen "rajapropushka" ja
laajempaakin rajavyöhykettä vartioivat 1934 perustetun NKVD:n joukot. ( toimi toisennimisenä aiemminkin )
Puna-armeijan pääesikunnan neljännen osaston tiedusteluelin GRU toimi sekin Salminkin
suunnalla, samoin Leningradin sotilaspiirin ja Itämeren laivaston tiedustelu.

Ja
rajan pinnan asukkaiden värväämisestä NL:n tiedusteluelimille ei olisi juuri ollut mitään hyötyäkään, eiväthän he "mitään tienneet" ja sama koski pitkälti myöskin rajavartiostoa, joskin pintavakoiluakin jossain mitassa yritettiin harjoittaakin.

Värväysyritykset kohdistuivat esim.
Valpoon joskus onnistuenkin; mm. Valpon etsivä Edvard Lehikoinen loikkasi Salmista
Rajaselän vartion kautta Neuvostoliittoon marraskuussa 1939.

FL Matti Kosonen,
Talvisodan tiedustelijat - Päämajan tiedusteluosaston Sortavalan alatoimisto Talvisodassa, Atena 2004, s.21-30 mm. Vilho Tahvanaisesta, joka värvättiin
syksyllä 1939 Valpon väliaikaiseksi etsiväksi.
Ja
Valpo ei lähettänyt NL:n hyökättyäkään tiedustelupartioita, joten Valpon väliaikaisella etsivällä tuskin oli tehtäviä rajalinjalla.

Päämajan tiedusteluosasto ja Valvontaosasto ja Valpo olivat kylläkin yhteistyössä, mutta V.Tahvanaisesta ei ole Valpossakaan henkilömappia eikä korttitietoja.

"Etsivä Lauri Tirkkosen ja Tahvanaisen ilmoitus 427/30.12.1939 koskee Ilomantsin rintamalla ammuttuja vakoilijoita, joiden hallusta löytyi rautatievirkamies Knut Trobergille ja asemamies Yrjö Aaltoselle kuuluneita papereita ja esineitä."

Suomalaiset "Troberg ja Aaltonen pakenivat Suojärven Naistenjärveltä ( korvessa, metsiä pitkin ) päästen Ryhmä Talvelan rintamakaistalla omalle puolelle."

Valpon väliaikaiseksi etsiväksi 1939 palkattu V.Tahvanainen näyttää hyödyntäneen
kuulemiaan tietoja ja kenties joitakin omiakin kokemuksiaan sodanjälkeisellä
kirjailijanurallaan, mm. Erikoistehtävä-kirjassaan.

Veikko Palvo

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Se mitä Albert Ravila sanoo silminnäkijöistä, todistajista ja asiakirjoista on mielenkiintoista. Sen takia kysyn: 6./JR 8:ssa tapahtui ainutlaatuisen törkeä rikos 4.9.1941. Näin sanoo rykmentin sotapäiväkirja ja Tuntemattomassa tapahtuma on antanut nimen yhdelle motille. Mutta löytyykö tästä mitään virallisia asiakirjoja, muuta kuin tämä sotapäiväkirjan merkintä? Eli pöytäkirjoja tapahtuneesta

Olen usein leikkinyt ajatuksella, että pitäisi tehdä "arkistofilosofinen" testi. Eli kokeilla mitä joku tutkija löytää jos se lähtee penkomaan jonkun kylän tapahtumia vaikkapa 1960-1980 luku. Kylä saisi olla Espoon Kurttila ja Laitmanintien ympäristö, kotikyläni. Sitten olisi mielenkiintoista vertailla mitä löytyi ja mitä minä silminnäkijänä voin kertoa.

Laitman

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Albert Ravila kirjoitti:
laitman kirjoitti:Meidän sotahistoriastamme löytyy runsaasti tapauksia, jotka ovat täyttä totta vaikka ei löydy asiakirjoja, jotka vahvistaisivat että ne ovat tapahtuneet.
Mistä kulloinkin tietää, mikä juttu on totta ja mikä ei? Ymmärräthän, että jos jostakin dramaattisesta tapauksesta on todisteena esimerkiksi vain yhden muistelijan tarina, eivät kaikki välttämättä vielä suostu pitämään tapausta totena. Se on tietysti pirumoinen harmi sellaiselle, joka itse juttuun uskoo, ja haluaisi esittää sen uutena tietona. Ikävä kyllä on vain niin, että historiantutkimuksessa on noudatettva tiettyjä pelisääntöjä. Siitä olen kanssasi täysin samaa mieltä, ettei kaikkea tapahtunutta ole merkitty kirjoihin ja kansiin.
Lisäisin vielä seuraavaa: tapaus sinänsä saattaa olla tosi, mutta ihminen on tulkinnut sen väärin (koska ihmisen mieli pyrkii aina täydentämään ja tulkitsemaan).

Toisaalta "valemuistotkin" ovat psykologiassa tuttu ilmiö. Puhumattakaan suoranaisesta valehtelusta julkisuuden tms. vuoksi (kuten Syväkurkku).

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti: Olen usein leikkinyt ajatuksella, että pitäisi tehdä "arkistofilosofinen" testi. Eli kokeilla mitä joku tutkija löytää jos se lähtee penkomaan jonkun kylän tapahtumia vaikkapa 1960-1980 luku. Kylä saisi olla Espoon Kurttila ja Laitmanintien ympäristö, kotikyläni. Sitten olisi mielenkiintoista vertailla mitä löytyi ja mitä minä silminnäkijänä voin kertoa.
Tässä tapauksessa olisi varmaan kymmeniä ellei satoja tai tuhansia muitakin silminnäkijöitä, vai mitä? On kuitenkin otetteva huomioon, että kun silminnäkijät keskustelevat keskenään, kertomus muuttuu, puhumattajaan ajan kulumisesta.

Enemmän todistusarvoa olisi, jos olisi olemassa päiväkirjoja tai kirjeitä, jotka on kirjoitettu heti tapahtuman jälkeen.

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti:Se mitä Albert Ravila sanoo silminnäkijöistä, todistajista ja asiakirjoista on mielenkiintoista. Sen takia kysyn: 6./JR 8:ssa tapahtui ainutlaatuisen törkeä rikos 4.9.1941. Näin sanoo rykmentin sotapäiväkirja ja Tuntemattomassa tapahtuma on antanut nimen yhdelle motille. Mutta löytyykö tästä mitään virallisia asiakirjoja, muuta kuin tämä sotapäiväkirjan merkintä? Eli pöytäkirjoja tapahtuneesta.
Tähän voi vastata ainoastaan sellainen henkilö, joka on tutustunut JR 8:n ja 11.D:n arkistoon tuolta ajalta. Sikäli kun olet itse kiinnostunut asiasta, kannattaa kartoitus aloittaa JR 8:n I toimiston ja 11.D:n hallinnollisen toimiston asiakirjoista. Mauno Jokipiin toimittamassa JR 8:n historiikissä tapausta ainakin käsitellään.

Viralliset asiakirjat eivät tietenkään ole mikään itseisarvo. Jos johonkin tapaukseen liittyy useita toisistaan riippumattomia muistelijoita, on näyttö jo selvästi vahvemmalla pohjalla. On myös hyvä huomata, että mainitsemastasi tapauksesta löytyy merkintä virallisesta asiakirjasta. Toteat itse, että tapaus mainitaan rykmentin sotapäiväkirjassa. Sotapäiväkirjoihin liittyy tietysti omat lähdeongelmansa, mutta täysin hihasta vetäistyjä seikkoja niissä kai harvemmin on. Motin nimi tuskin muuten johtuu mainitsemastasi tapauksessa, vaan pikemminkin mottitaisteluissa kärsityistä raskaista tappioista.

Kysymys on myös siitä, miten varmoina erilaisten muistelijoiden antamat tiedot esitetään. En usko, että enää tänä päivänä kovinkaan moni historiantutkija suhtautuu torjuvasti muistitietoon. Sitä vain koskee samat lähdekritiikin säännöt kuin muitakin lähteitä. Erilaisilla muistitietoon perustuvilla tapauksilla ja tapahtumilla on totta kai lupa spekuloida, mutta kynnys nousee siinä vaiheessa lähdetään julistamaan jotain todella tapahtuneeksi.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 20.12.11 00:11

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Onkohan tätä aihetta koskaan tutkittu eli paljonko suomalaisia kuoli viime sodissa ns. "omien aseiden toimesta" ja nyt en tarkoita suoranaisia teloituksia.

Ajattelin kyllä ensin kommentoida tuohon ketjuun, jossa puhutaan oman tulen aiheuttamista miehistömenetyksistä. Mutta kun täälläkin puhutaan JR 8:n tapahtumista ja tarkoitetaan erästä tiettyä tapausta eli "Paskamottia", ainakin epäsuorasti, niin laitetaan tämä juttu tänne. Taitaapa juttuun sisältyä yksi "dokumentoimaton teloituskin" ja muutama rintamaoloissa erikoinen ryöstömurhakin.

Oman tulen aiheuttamat miehistömenetykset

Kirjoittaja Veikko Huuska » 19.09.10 19:11

viewtopic.php?f=10&t=3150&p=16139#p16139


Sotakirjallisuudessa törmää melko usein ilmiöön, missä suomalaiset saivat omaa tykistötulta tai omia kranaatteja niskaansa ja se aiheutti tappioita. Ammuttiinpa omia miehiä ihan vahingossa lukuisissa muissakin eri tilanteissa, etenkin jos liipasinsormi tai hermot oli herkällä tai tulijoista ei saatu selvää.

Luin juuri Seppo Satamon kirjaa Leijonalipun komppania, Edita 2007. Siinä on kuvauksia, etenkin kesältä 1944, kuinka tuo "ystävällinen tuli", eli jenkkiläisittäin ”friendly fire”, aiheutti kaatumisia melko useinkin. Kertomukset Rokkalanjoelta Viipuriin 1944 vetäydyttäessä on suomalaisten tykistöllä aiheuttamine tappioineen aika karua luettavaa. Taitaa Aatun Äyräpään kirkonmäelle ammuttama "tykitökestitys" jäädä toiseksi omille aiheutettujen tappioiden määrässä ja kun tuon Äyräpään kirkonraunioihin suoritetun ammunnan laajuuskin riippuu useissa eri kirjoissa kerrottujen versioiden välillä hyvinkin suuresti eli "patteriston tulipeitteestä aina kaikkeen mitä irti saatiin".

Onpa eräässä muistelmakirjassa kerrottu tapaus, jossa tykistön tulenjohtaja tilasi Vuosalmella 1944 "tykistökestityksen" omiin asemiinsa kun vihollinen oli jo ihan silmillä. Se lienee ollut toimiva ratkaisu, koskapa tulenjohtaja jäi itse henkiin ja kertoo tapauksen eräässä kirjassa.

Suomalaiset saivat omaa tykistötulta tai omia kranaatteja niskaansa etenkin 1941 Jatkosodan alussa, jolloin oltiin vielä kokemattomia tuettaessa omia hyökkäyksiä tykistöllä ja kranaatinheittimillä. Yleensähän syyksi kerrotaan joko "kuluneet putket" tai "vialliset ammukset". Tuo kuluneet putket ei oikein tainnut olla hyvä selitys varsinkaan sodan alussa 1941, mutta 1944 se oli varmasti jopa ihan tottakin. Suoranaisia virheitä ei hevin myönnetty. Toki pääsyynä oli tulen ampuminen joskus hyvinkin lähelle eteen, varsinkin kesällä 1944. Eino Tirrosen Jylisevät tykit -kirjassa saksalaiset oikein ihmetteli kuinka suomalaiset ampuivat 1944 kesällä Viipurinlahdella "täysillä" ihan omien linjojen eteen, vieläpä ilman ainoatakaan hakuammunta- tai kohdistuslaukausta.

Omaa "tykistökestitystä" siis saatiin ajoittain ja tappioitakin tuli. Tässä on eräs tunnetuimpia tapauksia omien ampumisesta tykistöllä ja kiväärein:

Kutismanjoen Paskamotti ja siitä muutama maininta netissä tai kirjallisuudessa:

http://www.konco.com/kollaa/

RUK 102 LAATOKAN KARJALASSA
Tuntemattoman sotilaan rykmentti JR 8 koukkasi aina ja oli osallisena ns. Kutisman paskamotissa. Nimi johtui siitä, että kyseisessä motissa oma tykistö ampui JR 8:n miehiä, jolloin 8 kaatui. Toinen ikävä tapahtuma olivat mystilliset kuolemantapaukset linjojen takana, mikä aiheutti suorastaan taikauskoista pelkoa. Selvisi, että kyseessä oli oma sotamies, mustalainen, joka ampui takaapäin edellisenä iltana korttipelissä voittaneita maamiehiään ja ryösti rahat. Kun mies jäi kiinni itse teossa, lähti hän juoksemaan vihollisen puolelle, mutta tuli pian takaisin. Mies pyyteli, että omat eivät ampuisi, mutta hänet kuitenkin teloitettiin omien linjojen eteen.
Professori Mauno Jokipiin toimittamassa JR 8:n rykmenttihistoriassa löytyy kertomus, jossa eräs "kyseisen vähemmistön edustaja" ampuu useita suomalaisia selkään kesken hyökkäyksen ja ryöstää ruumiit. Nämä ammutut miehet olivat voittaneet huomattavia summia rahaa kortilla aikaisemmin. Aseveljet huomaavat kaamean tapahtuman ja lopulta ampuja saa tylyn tuomion omien aseveljien toimesta! Tuosta Paskamotin nimen saaneesta, sai tuon nimen osin tämänkin erikoisen tapauksen vuoksi, tapahtumasta kertoo Pentti Temonen kirjan sivuilla 139-140.

Tuntemattoman sotilaan rykmentti - JR 8

Wsoy 1991 1.p (Toim. Mauno Jokipii)
Käsikirjoittajat - Sorko, Syrjö, Alanen, Ahto, Lilja ja Vainikka


Kutismanjoen "Paskamotti"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jalkav%C3% ... jatkosota)
Kun vielä eräs suomalainen tarkoituksellisesti ampui omia, alettiin tätä vaihetta nimittää Paskamotiksi: "Tämähän on oikea paskamotti, kun omatkin alkavat kavereitaan tappaa." Motti laukesi 6. syyskuuta. JR 8:lle tästä vaiheesta koitui 72:n kaatuneen ja 180:n haavoittuneen tappiot.

Pertti Sarjasen teoksesta Tuntematon Rokka – Antti Rokan esikuvan Viljami Pylkkään vaiheet Talvi- ja Jatkosodassa. Sivuilla 64-65 todetaan seuraavaa:
”Eräs kuudenteen komppaniaan sijoitettu mustalaispoika ampui eräässä hyökkäyksessä selkään lukuisia omia miehiään. Tulitaistelun tiimellyksessä teloituksia ei aluksi huomattu, kunnes aseeseensa häiriöin saanut sotamies näki mustalaisen ampuvan syöksyyn nousevia aseveljiään kylmäverisesti takaapäin. Järkkyttyneenä hän alkoi huutaa ystävilleen näkemästään, mutta valtavassa tulimyrskyssä oli vaikea saada asiaa kenenkään tietoon. Huomattuaan teollaan olleen silminnäkijän romani ryntäsi linjojen väliin, jossa hän lymyili iltaan asti. Hämärän laskeuduttua mies ryntäsi viimein armoa pyytäen, kädet kohotettuna takaisin, mutta juuri sen porukan kohdalle, jossa oli verityönsä tehnyt. Tuomio oli jo langetettu, jäiset silmät katsoivat tähtäimien läpi armoa pyytävää murhaajaa. Useat kiväärinlaukaukset kajahtivat samanaikaisesti. Kun mustalaisen taskut sitten tutkittiin, häneltä löytyi edellisenä päivänä korttipelissä voittaneen miehen lompakko ja taskukello.”

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Jyväskylän maakunta-arkistosta löytyy todistajan tarkka selostus tapahtumista. Voidaan siis pitää totena vaikka viralliset asiakirjat eivät sitä vahvistaisi?

Tämä mies on haudattu Viitasaaren sankarihautaan. Minulla on valokuva tästä hautakivestä. En tiedä syytä miksi tämä haudattiin sankarihautaan? Voi olla, että KEK ja suojeluskuntapiiri saivat oikeat tiedot vasta myöhemmin.

Laitman

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

laitman kirjoitti:viralliset asiakirjat Laitman
- mitä tarkoittanet virallisilla asiakirjoilla

laitman kirjoitti:En tiedä syytä miksi tämä haudattiin sankarihautaan?
- Miksi sankarihautaan? Siksi, ettei ilmoitettu, etteikö haudattaisi sankarihautaan!.

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Virallisilla asiakirjoilla tarkoitin armeijan toimesta tehtyjä tutkimuksia tai raportteja, voi olla että tästä tapauksesta löytyy sellaisia, mutta nämä silminnäkijöiden selostukset ovat minun mielestä riittäviä.

Todennäköisesti hautaus oli jo tapahtunut kun asia selvisi armeijalle. Ainakin Pankakoskella on tapahtunut sellaista, että mies on haudattu sankarihautaan ja sitten kaivettu ylös ja siirretty pois.

Laitman

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Re: Dokumentoimaton teloitusko?

Löysin mielenkiintoisen tapauksen: Paalun divisioonassa ( voin kertoa Perus-numeron jos joku on kiinnostunut) oli tapahtunut sellaista, että kun kaksi toipumislomalla olevaa JR 9:n eivät tulleet ajoissa takaisin lomalta niin paljastui erikoinen tapahtumasarja. Paalun esikuntapäällikkö epäili, että nämä kaksi miestä ovat syyllistyneet karkuruuteen ja alkoi tutkia asioita. Oliko nämä miehet todella jääneet palaamatta lomalta on sivuseikka, koska nyt paljastui outoja asioita. Yhdessä komppaniassa komppanianpäällikkö oli joutunut tappeluun vääpelinsä? kanssa ja vääpeli joutui sairaalaan ja päällikkö vankilaan. Kun tämä selvisi Paalun esikuntapäällikölle hän rupesi kyselemään JR 9:n upseereilta mitä on vialla? Vastaus oli, että yksi sotamies on koko ajan haukkunut Suomea ja sodanjohtoa ja kehunut Neuvostoliittoa. Tämän seurauksena oli syntynyt pahoja riitoja ja eripuraa. Esikuntapäällikkö passitti välittömästi tämän miehen kapteeni Kartanon kurikomppaniaan.
Tapaus ei ole millään tavalla poikkeuksellinen, mutta se todistaa kaksi asiaa:

1.) Talvisodan aikana joukko-osastot eivät halunneet kertoa ylöspäin vakavista kuriongelmista vaan ne yritettiin lakaista maton alle.

2.) Minun mielestä sota-ajan tapahtumia tutkineet eivät ole ymmärtäneet miten Pohjanmaan ruotsinkieliset joukot eroavat muista. Näissä on ollut paljon erilaisia uskovaisia, helluntailaisia, adventisteja,laestadiolaisia jne. Mutta päinvastoin kuin muualla nämä uskovaiset ovat olleet hyvin alttiita kuuntelemaan kommunistien propagandaa. Ja näillä kommunisteilla ( esim Georg Backlund ) on ollut hyvä psykologinen silmä ja he ovat osanneet vetää oikeista langoista.
On vaikeata ajatella, että jossain suomenkielisessä Etelä-Pohjalaisessa rykmentissä joku kommunisti olisi voinut lietsoa eripuraa siinä määrin, että päällystö rupeaa tappelemaan keskenään.
Eversti Marttinen oli näille niin sopiva päällikkö sen takia, että hän ymmärsi miten näiden kommunistien vahingollinen vaikutus estetään. Marttinen itse taisi olla laestadiolaisesta kodista ja hän osasi käsitellä näitä miehiä.

Laitman

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”