Vetehinen kirjoitti:Olemme aivan samassa veneessä soutamassa. Kirjoitat itsekin luottotappioriskin toteutumisesta. Luottotappio toteutui. Riski on, että se toteutuu.
Vastasin käyttäen omia sanojasi, joita nyt pidät väärinä.
Jatkat vieläkin pilkunkäsittelyäsi julkisella foorumilla? Oletko kyltymätön?
Yritykset saivat rahansa Suomen valtiolta, joka otti luottotappioriskin kantaakseen veronmaksajien piikkiin
ja
Joka tapauksessa se pointti on se, että Suomen valtio otti riskin kontolleen viejien puolesta.
Koko Neuvostoliiton kauppamme ydin oli (ja aivan erityisesti Neuvostoliiton näkemyksessä), että osapuolia kaupassa olivat valtiot, Suomi ja Neuvostoliitto. Clearingjärjestelmän puitteissa Suomen valtio maksoi eri suomalaisten yritysten puolesta näiden velat ja sai maksun näiden saatavista. Maksu tapahtui erityisessä keskuspankkien clearing-menettelyssä molemminpuolisin rajan yli vaikuttavin kuittauksin. Fyysisesti ei mikään liikkunut, ei edes raha (paitsi tavarat tietysti, käytiinhän vahtokauppaa).
Tämä oli koko idänkauppamme juridinen perusta sen puoli vuosisataa kun kauppaa harrastettiin. Sen vuoksi oli tarpeellista selvittää sekoilusi jonka mukaan se, joka kantaa riskin mahdollisista tappiosta olisi muka "yritys" - mikä poissulkisi tuolloin Suomen valtion, joka ei hyvällä tahdollakaan ole luonnehdittavissa "yritykseksi" - Wikipedia määritteleekin tuon riskin kantajaksi "myyjän". (Tässäkin määritelmässä on ongelmia, mutta sentään vähemmässä määrin).
Valtio oli se, joka joka kantoi riskin luottotappioista idänkaupassamme, sen, joka sittemmin ajankohtaistui vuonna 1991. Valtio ei siis suinkaan ”ottanut” luottotappioriskiä viestissäsi mainitusti "veronmaksajien piikkiin" vaan valtio kantoi clearingjärjestelmässä riskin Neuvostoliitolta mahdollisesti saamatta jäävistä saatavista alusta alkaen. Mitään erillistä sitoumusta tai takausvastuun "ottamista" ei tarvittu, vaan valtion vastuu oli sisäänrakennettu osaksi järjestelmää, sen perusta, aina alusta loppuun saakka. Kauppa oli siten tältä osin muodoiltaan valtioiden välistä, ei yksityisten oikeussubjektien välistä.
Lopullinen vastuu toteutuneista tappioista vierittyi sittemmin luonnollisesti veronmaksajille yhtenä lisänä tuolloin velloneeseen lamaan. Kuka muuten olisi kärsinyt Suomen valtion kärsimistä luottotappioista elleivät sen kansalaiset?
Semmottii...