
Kuka kuvasi isovanhemmilta perityt visiittikorttikuvat? Ovatko museokokoelmiin päätyneiden valokuvien tekijänoikeudet voimassa? Toimiko paikkakunnallamme ammattikuvaaja jo 1800-luvulla? Voisivatko kuvaajatiedot auttaa ajoittamaan kuvia tuntemattomista? Näissä kysymyksissä auttaa Suomen valokuvataiteen museo uusi palvelu Kuka kuvasi? -suomalaiset valokuvaajat 1842-1950.
Kuka kuvasi? -palveluun on koottu tietoa ennen 1950-lukua uransa aloittaneista suomalaisista ammattikuvaajista ja keskeisistä valokuvauksen harrastajista. Kuvaajatietoa voi hakea paitsi kuvaajan nimen mukaan myös esim. paikkakunnittain tai kuvaamon nimellä. Palvelusta löytyy yli 2 800 kuvaajaa.
Suomen valokuvataiteen museo kartuttaa kuvaajatietoja jatkuvasti. Kuka kuvasi? -palvelun kautta museolle voi lähettää lisätietoja kuvaajista. Uudet tiedot päivitetään palveluun kuukausittain.
Kuka kuvasi -palvelu korvaa Valokuvataiteen museon verkkosivuilla aiemmin olleen valokuvaajahakemiston, joka perustui matrikkelijulkaisuun Suomalaiset valokuvaajat 1842-1920.
Suomen valokuvataiteen museo vastaa valtakunnallisena erikoismuseona niin yksityisten kansalaisten kuin muiden museoiden ja arkistojen tiedontarpeeseen valokuvasta.
Kuvaajatietojen selvittäminen esimerkiksi tekijänoikeuksien huomioimista varten on yksi kysytyimmistä aihepiireistä museon tietopalvelussa.
Kuka kuvasi? -palvelun toteutusta on rahoitettu Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella. Palvelun teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Eduix Oy. Visuaalinen ilme ja käytettävyys ovat Kide Concepts Oy:n käsialaa. Palvelua on jatkossa tarkoitus kehittää sisältämään myös kuvaajakuvastoa sekä erillistä tietoa valokuvaamoista.
* Kuka kuvasi? -suomalaiset valokuvaajat 1842-1950.
Lähde: Valokuvataiteen museon tiedote