Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Suomen merimuseon uutuusnäyttely Mereen menetetyt kertoo Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarinan

Vrouw Maria ja St. Mikael lähtivät matkaan Amsterdamista ja purjehtivat kohti Pietaria. Molemmat upposivat arvokkaine lasteineen Nauvon vesillä, St. Mikael vuonna 1747 ja Vrouw Maria vuonna 1771. Suomen merimuseon näyttely ”Mereen menetetyt – Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarina” kertoo näiden suuria tunteita herättäneiden hylkyjen tarinaa niistä nostettujen esineiden, Hollannista lainattujen aikakauden maalausten ja ainutlaatuisen virtuaalisukelluksen välityksellä. Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 25.4.–2.12.2012.

Hylyt lasteineen kuvastavat oman aikansa kaupankäyntiä Itämerellä. Vrouw Marian lastissa oli Katariina Suuren hankkimia maalauksia, St. Mikaelilla puolestaan Meissenin posliinia, taskukelloja, kultaisia nuuskarasioita, keisarinna Elisabetille tarkoitetut hevoskärryt sekä muita ylellisiä esineitä. Näiden lisäksi laivat kuljettivat myös mm. kahvia, kalaa, tupakkaa, kukkasipuleita, juustoa, väriaineita ja kankaita.

Näyttelyssä kuljetaan St. Mikaelin ja Vrouw Marian mukana 1700-luvun lopun Amsterdamista laivojen haaksirikkoihin ja niiden jälkeisiin tapahtumiin. Tarina etenee hylkyjen löytymiseen, jolloin kävijä pääsee sukeltamaan Vrouw Marian hylyn luokse 3D-virtuaalisimulaation välityksellä. Näyttelyssä kerrotaan taidelastin innoittamissa ja hylkylöydöistä rakennetuissa asetelmissa 1700–luvun ilmiöistä. Esillä on myös hollantilaisista museoista lainaksi saatuja aikakauden taideteoksia, joiden kaltaisia katosi Vrouw Marian upotessa. Yksi näyttelyn teoksista on haaksirikon yhteydessä Vrouw Marialta pelastettu Jan ten Compen öljymaalaus vuodelta 1751.

Näyttely on Museoviraston johdolla tehdyn monitieteellisen ja kansainvälisen tutkimusyhteistyön tulosta. Viimeisimpänä panostuksena on vuonna 2009 käynnistynyt kajoamattomiin tutkimusmenetelmiin ja saavutettavuuteen keskittyvä "Vrouw Maria veden alla" -hanke. Se edustaa modernia meriarkeologista tutkimusta, jossa hylkyä tutkitaan ja esitellään osana vedenalaista ympäristöään ja kaikille yhteistä Itämeren vedenalaista kulttuuriperintöä.

Hankkeen keskeinen tavoite on hylyn tuominen jokaisen saavutettavaksi, ja siinä ”Mereen menetetyt” -näyttelyllä on keskeinen rooli. Näyttelyssä esitellään uusi näkökulma hylkytutkimukseen ja kulttuuriperinnön saavutettavuuteen 3D-virtuaalisimulaation avulla, joka visualisoi vedenalaista kulttuuriperintöä ennen näkemättömällä tavalla.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Median laitoksen kanssa yhteistyössä tehty virtuaalisimulaatio esittelee Vrouw Marian vedenalaisessa maisemassa. Kuka tahansa pääsee sukeltamaan hylyllä sekä tarkkailemaan maisemaa, jota yksikään ihminen ei ole nähnyt kokonaisuudessaan.

Näyttely esittelee tämän hankkeen ja aikaisempien tutkimuksien tuloksia sekä antaa tarinoille taustat selittäen hylkyjen edustamia laajempia ilmiöitä. Siksi näyttelyssä on mukana myös St. Mikaelin tarina, joka on taustaltaan erinomainen vertailukohta Vrouw Marialle.

Näyttelyn äänimaisemassa kuullaan vedenalaisten kuulokuvien lisäksi Arttu Takalon ja Speedy Saarisen musiikkia, jossa heijastuvat näyttelyn aihepiirien monet tasot 1700-luvulta nykypäivään ja valistuksen salongeista Itämeren syvyyksiin.

Näyttelyyn liittyy Museoviraston alkukesästä 2012 ilmestyvä kirja ”Mereen menetetyt, uudelleen löydetyt” ja syksyllä 2012 Merikeskus Vellamossa järjestettävä kansainvälinen seminaari.

Sekä "Vrouw Maria veden alla" -hankkeen että näyttelyn mahdollisti opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoitus. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Sanoma. Suomen merimuseon tuki ry ja Alankomaiden Suomen suurlähetystö ovat tukeneet näyttelyprojektia sen alkuvaiheista asti.

Taustatietoja hylyistä

Kolmimastokaljuutti St. Mikael upposi 1747 nopeasti eikä kukaan laivalla olleista tiettävästi pelastunut. Lähes ehjä hylky löytyi sattumalta 1950-luvun alussa. Hylystä on nostettu paljon esineitä, mm. Meissenin posliinia, taskukelloja, nuuskarasioita ja muita ylellisiä esineitä.

Vuonna 1771 haaksirikkoutunut Vrouw Maria pysyi pinnalla useita päiviä karille ajonsa jälkeen, ja osa lastista saatiin pelastettua. Katariina Suurelle matkalla olleita arvotauluja ei tiettävästi ollut pelastettujen esineiden joukossa, mikä on osaltaan nostattanut Vrouw Marian mainetta aarrehylkynä. Alus löytyi vuonna 1999 Rauno Koivusaaren johtaman Pro Vrouw Maria –ryhmän etsinnöissä. Hylystä on nostettu joitakin esineitä, mm. liitupiippuja ja lasilinssejä, ja alusta on tutkittu sukeltamalla mm. Vrouw Maria veden alla –projektin kuluessa.

Lisätiedot

Mereen menetetyt –näyttely: projektipäällikkö Eero Ehanti, eero.ehanti(at)nba.fi, 040 128 6483

Virtuaalisimulaatio ja Vrouw Maria veden alla -hanke: projektipäällikkö Sallamaria Tikkanen, sallamaria.tikkanen(at)nba.fi, 040 128 6312

Suomen merimuseo: museonjohtaja Tiina Mertanen, tiina.mertanen(at)nba.fi, 040 128 6481

Vrouw Maria veden alla hankkeen verkkosivut http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto ... rouw_maria

Suomen merimuseon verkkosivut http://www.merimuseo.fi

Suomen merimuseo sijaitsee Merikeskus Vellamossa Kotkassa

Suomen merimuseo on Museoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön alainen kansallinen merimuseo, joka toimii Kotkan Kantasatamassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamossa. Vellamossa toimivat myös Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

Merikeskus Vellamo
Tornatorintie 99, 48100 Kotka
Avoinna: ti, to-su 11–18, ke 11–20, ma suljettu.
Pääsymaksut: 8/4 €, alle 18-vuotiaat maksutta, keskiviikkoisin 18-20 kaikilla vapaa pääsy.

Merikeskus Vellamon verkkosivut http://www.merikeskusvellamo.fi/

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”