Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Naisten rooli Englannin vuoden 1381 talonpoikaiskapinassa luultua suurempi

Kuva
Kuningas Richard II kohtaa Englannin vuoden 1381 talonpoikaiskapinan osallistujia. Kuva: Wikipedia

Kuva keskiajan kapinoista, kuten Englannin vuoden 1381 talonpoikaiskapinasta, on ollut liian miespainotteinen, paljastaa uusi tutkimus. Jotkut tutkijat katsovat tämän johtuvan keskiajan seksistisistä asenteista.

Bates Collegen englanninkielen apulaisprofessori Sylvia Federico havaitsi talonpoikaiskapinan ajan latinankielisiä tuomiokirjoja kääntäessään, että naiset tekivät kapinassa melkein kaikkea mitä miehetkin. He lietsoivat joukkoja, jahtasivat vihollisiaan ja marssivat Lontooseen miesten rinnalla. Jotkin naiset toimivat jopa kapinallisjoukkojen johtajina.

Aikalaiskronikoitsijat ja myöhemmät historioitsijat kuitenkin näkivät keskiajan naiset lähinnä vaimoina ja kotiäiteinä eikä poliittisina toimijoina, mistä johtuen heidän osaansa kapinoissa ei haluttu tunnustaa.

Vaikka naisten väkivaltaisesta kapinoinnista on mainintoja tuomiokirjoissa, heitä ei kuitenkaan ilmeisesti rangaistu yhtä ankarasti kuin miehiä. Tuon ajan Englannin kaksi vihatuinta miestä, ylituomari John Cavendish ja lordikansleri Simon of Sudbury kohtasivat molemmat loppunsa naisten ansiosta. Tuomiokirjoista ei kuitenkaan löydy mainintoja, että heitä olisi rangaistu näistä teoista.

Englannin talonpoikaiskapinassa vuonna 1381 Englannin talonpojat kapinoivat hallitusta vastaan epäoikeudenmukaisena pitämänsä uuden veron yllyttäminä.

BBC:n uutinen aiheesta:
Peasants' Revolt: The time when women took up arms (14.6.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”