Historian merkkihenkilöiden, varsinkin hallitsijoiden nimien yhteydessä on totuttu käyttämään monenkirjavia lisänimiä. Usein ihan tarpeesta, koska henkilöstä ei ehkä tiedetäkään kuin yksi oikea nimi. Niinpä esimerkiksi sankka Kaarle-nimisten kuninkaiden joukko sisältää henkilöt ”Kaljupää”, ”Paksu” ja ”Yksinkertainen.” Olemme tottuneet käyttämään niitä sukunimien tapaan.
Mielestäni erilaisia ylistys- ja pilkkanimiä tulisi korrektissa historiankirjoituksessa välttää. Niillä saattaa kyllä olla suurikin merkitys ajankuvina, mutta jos kysymys ei ole ollut henkilön oikeasta nimestä tulisi lisänimi esittää lainausmerkeissä tai ilmaisulla ”niin kutsuttu.”
1500-luku oli käsittämättömän julma ajanjakso. Venäjän hallitsija Ivan Vasiljevitš lienee ollut tyypillinen aikansa johtaja. Lisänimi ”julma” on jäänyt historiankirjoitukseen; kiistämättä aiheesta, mutta kysymys ei ole henkilön oikeasta nimestä eikä hän tiettävästi ole ehdoin tahdoin pyrkinyt tuota nimeä itselleen antamaan.
Lisänimi ”suuri” yhdistetään moniin hallitsijoihin. Asialla on huomattava merkitys ajankuvana, samoin pitkienkin aikojen päästä kansallisen historiantulkinnan välineenä. Kaikkiin ”suuriin” tulisi kuitenkin korrektissa historiankirjoituksessa ottaa etäisyyttä. Mielestäni kun puhutaan Venäjän hallitsijasta vuosina 1682–1725 pitäisi käyttää nimeä Pjotr Aleksejevitš Romanov. Lisäarvoa hänen henkilökuvalleen tietysti antaa se, että venäläisessä historiankirjoituksessa hänestä käytetään nimeä Pietari suuri. Jos Venäjässä pysytään ei tulisi käyttää nimitystä Katariina suuri, vaan Katariina Aleksejevna tai Katariina II .
Viime vuosisadan diktaattoreilla oli tapana antaa itselleen titteleitä. Osaamme asettaa ilmaisut ” ”Führer” ja ”Il Duce” omaan arvoonsa. Niitä ei pidetä oikeina niminä. Saman sarja tittelin ”stalin” eli ”teräsmies” kohdalla on kuitenkin käytöntö lipsahtanut eri suuntaan. Sana on helppo ääntää ja on siksi jäänyt käyttöön kaikissa kielissä ilman, että mietitään sen merkitystä. Oikeastaan ei kuitenkaan pitäisi puhua stalinista, vaan henkilöstä nimeltä Iosif Vissarionovitš Džugašvili, joka halusi että häntä sanotaan teräsmieheksi. Eikä se ollut aikaisten mielestä ollenkaan vitsi! Jos nimitystä ”Stalin” halutaan käyttää, se tulisi oikeastaan jokaisessa kielessä kääntää. ”Josif Steelman” ja silleen. Samaan tapaan kuin Ludvig Ankyttäjä eli Louis le Bègue.
Tällainen järkeily ei tietenkään mene läpi!