Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ylistys- ja pilkkanimet

Eki kirjoitti: Silti nämä nimien muutokset pitäisi vähän niinkuin riitauttaa. Vaihdoille on tietysti aikanaan ollut historialliset syyt. Silti kysymys on yksien ja samojen henkilöiden esiintymisestä eri aikoina eri nimillä. Historiankirjoituksen tulisi ottaa etäisyyttä asenteellisten nimien käyttöönottoon. Venäjän vallankumouksen nokkahahmosta voisi vaikka käyttää nimeä Vladimir "Lenin" Uljanov, hänen seuraajastaan nimeä Josif "Stalin" Džugašvili. Käytäntö olisi siten samantapainen kuin Jugoslavien johtajan Josip Brozin tapauksessa, jossa nimitystä "Tito" käytettiin alunperinkin varsinaisen nimen yhteydessä.
Ja mitähän hyötyä asiasta on? Sekaannusta se vain aiheuttaisi.

Ennen kaikkea, vaikka suomalaiset saavuttaisivat asiasta yksimielisyyden (mitä epäilen), niin mitä ihmeen hyötyä siitä olisi, kun muunmaalaiset jatkaisivat vanhaa tapaa? Ainoa ryhmä, joka nimen voisi näin jälkikäteen muuttaa, ovat venäläiset, joilla lienee tarpeeksi päänvaivaa paikannimien muutoksissa.

Eiköhän ole hyödyllisempää pohtia vaikka sitä, ovatko suomalaiset perioditermit oikeaan osuneita. Matti Klinge on jo luopunut "sortovuosista".

Eki

Re: Ylistys- ja pilkkanimet

Emma-Liisa kirjoitti: ...

Ainoa ryhmä, joka nimen voisi näin jälkikäteen muuttaa, ovat venäläiset, joilla lienee tarpeeksi päänvaivaa paikannimien muutoksissa.

Eiköhän ole hyödyllisempää pohtia vaikka sitä, ovatko suomalaiset perioditermit oikeaan osuneita. Matti Klinge on jo luopunut "sortovuosista".
Selväksi tuli, kiitos!

Nimiin ja nimityksin liittyy aina kansallisia arvoja. Tuskin venäläisiä kiinnostaa vallankumousnimien uudelleenarviointi. Ja varmaan venäläinen historiankirjoitus suosii vielä kauan nimityksiä Pietari suuri ja Katariina suuri. Tämä saattaa näkyä käytännöissä Venäjän ulkopuolellakin. Samoin on esimerkiksi nimen "Kemal Atatürk" kanssa, jos Turkista puhutaan.

Onkin hyödyllisempää pohtia periodien nimityksiä. Olen aiemmin ehdottanut luopumista käsitteestä "keskiaika." Se kun vaan on ihan hölmö periodiksi. Kertoo kyllä paljon maailmankuvan muutoksesta ja sopii ehkä jossain määrin läntisen Euroopan tilanteeseen. Mutta muuten aiheuttaa vaan sotkua. On muuten "keskiajan" vika, että kuvitellaan, että olisi ollut joku "bysantin valtakunta."

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”