Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Ranskalainen kaupunki vaatii Britannian kruununjalokiviä korvaukseksi 1400-luvulla tapahtuneesta teloituksesta

Sukupolvien ajan Englannin kuningassuvun kotipaikkana toimineen Angersin kaupungin pormestari on laatinut adressin, jossa vaaditaan Britannian kruununjalokivien palauttamista Loiren laaksossa sijaitsevaan kaupunkiin korvaukseksi Edward Plantagenetin teloituksesta. Adressin mukaan kuninkaallisen Plantagenet-suvun viimeisen perillisen teloitus oli valtiorikos.

Kuva
Englannin kruununjalokiviin kuuluva Imperial State Crown. Wikimedia Commons

Adressissa väitetään, että kruununjalokivien laillinen koti olisi Angersissa, Edward Plantagenetin ”moraalisten perillisten” luona. Plantagenet- suku hallitsi Britanniaa 350 vuotta ja tuotti monia kuuluisia monarkkeja, kuten Rikhard Leijonamieli ja Henrik V.

Kuningas Rikhard III oli Edward Plantagenetin setä ja hänen poikansa Edward of Middleham kruununperijä. Kun Edward Plantagenetin isä teloitettiin maanpetoksesta ja Edward of Middleham kuoli, Edward Plantagenetistä tuli 10-vuotiaana suvun viimeinen kruununperijä. Hänen tätinsä, kuningatar Annen kuollessa tämä nimitys kuitenkin kumottiin.

Rikhard III:n kuoltua valtaistuimelle nousi Tudor-suvun Henrik VII, joka vangitsi Edwardin Lontoon Toweriin. Edwardin ollessa 24-vuotias hänet teloitettiin syytettynä juonittelusta valtaistuimentavoittelijan kanssa.

Kruununjalokivien palauttamista vaativassa adressissa ei oteta huomioon sitä, että monet niistä ovat peräisin Plantagenet-suvun valtakautta myöhäisemmältä ajalta.

Lisää aiheesta The Globe and Mailin sivuilla:
French city wants British Crown jewels for centuries-old ‘state crime’

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”