Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Kiinasta löydetty kolmen kuningaskunnan aikaisen soturin hauta

Arkeologit ovat löytäneet Kiinasta Xiangyangin kaupungista 1800 vuotta sitten kuolleen soturin haudan. Kyseessä uskotaan olleen jonkin Kiinan herruudesta tuolloin kamppailleen sotapäällikön kenraali. Hautaesineisiin lukeutuu suurin tähän mennessä tunnettu Kiinasta löydetty pronssihevonen sekä keraaminen talon pienoismalli, joka voi tuoda lisävaloa siihen miten Kiinassa tuohon aikaan asuttiin.

Kuva
Kolmen kuningaskunnan (220-280 jaa.) aikaisesta haudasta löydetty koristeltu tiili. Wikimedia Commons

Tuntematon soturi oli kuollessaan noin 45-vuotias ja hänet oli haudattu vaimonsa kanssa puuarkkuihin, jotka sittemmin ovat lahonneet tietämättömiin. Arkeologiset kaivaukset Xiangyangissa alkoivat lokakuussa 2008, ja niiden tulokset julkaistiin Chinese Archaelogy -lehden viimeisimmässä numerossa.

Haudasta löydetty pronssihevonen on aidonkokoinen, 163 cm korkea ja 163 cm pitkä. Keraaminen pienoismalli puolestaan esittää hyvin yksityiskohtaista, kaksikerroksista kartanoa. Melbournen yliopiston professori, arkkitehti Qinghua Guon mukaan Kiinassa on säilynyt vain vähän kolmen kuningaskunnan aikaisia talojen jäänteitä, joten tällaiset pienoismallit voivat auttaa rekonstruoimaan miltä talot tuon ajan Kiinassa näyttivät.

Pronssihevosen ja kartanon pienoismallin lisäksi haudasta on löydetty myös mm. kulta- ja hopealevyjä, kristalli- ja akaattihelmiä, kultaisia rannekoruja, pronssinen peili, pronssinen ja rautainen miekka sekä pronssinen varsijousen liipaisin.

Vuonna 220 jaa. alkaneella kolmen kuningaskunnan kaudella Kiinaa 400 vuotta hallinnut Han-dynastia tuhoutui ja tilalle syntyi kolme kuningaskuntaa: Wei, Wu ja Shu.

Live Sciencen uutinen aiheesta:
Three Kingdoms' Tomb Holding Warrior Discovered (17.7.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”