Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Metallivarkaat vainoavat Britannian kulttuuriperintökohteita

Lyijyn ja kuparin korkea markkinahinta on aiheuttanut Britannian historiallisiin rakennuksiin ja muihin kulttuurihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin kohdistuvan metallivarkauksien aallon.

Kuva
St. Maryn kirkko Prittlewellissa. Wikimedia Commons

Eräs metallivarkauden kohteeksi joutunut historiallinen rakennus on Charlotte ja Emily Brontën viimeisenä leposijana tunnettu Haworthin seurakunnan kirkko Yorkshiressa. Kahden vuoden aikana kirkon katosta varastettiin kaikki lyijyosat, minkä seurauksena sade pääsi kirkkoon ja se alkoi mädäntyä sisältä. Varkaat ovat vieneet metallia myös Charlotte ja Emily Brontën pappi-isän Patrick Brontën perustaman pyhäkoulun luokkahuoneesta sekä perheen aikoinaan asuttamasta pappilasta.

Eräästä läheisessä hiippakunnassa sijaitsevasta kirkosta varkaat veivät puolestaan messinkisen puhujakorokkeen. Lisäksi Britanniassa on viime aikoina varastettu metallia myös mm. sotamuistomerkeistä ja hautausmaiden takorauta-aidoista.

Ilmiön hillitsemiseksi Britannian hallitus aikoo poistaa käteismaksumahdollisuuden romuttamoilta. Lisäksi maan parlamentissa on käsiteltävänä laki, joka velvoittaisi metalliromun kauppiaat sitoutumaan tiukempiin lisenssisäädöksiin ja ostajat todistamaan henkilöllisyytensä.

Britannian historiallisia rakennuksia suojelevan English Heritagen mukaan sen listalla olevista historiallisista rakennuksista 7 % ja kirkoista 15 % joutui viime vuonna metallivarkauden kohteeksi. Prittlewellissa Englannin etelärannikolla sijaitsevasta St. Maryn muinaisesta kirkosta vietiin metallia peräti 14 kertaa 18 kuukauden aikana.

Lisää aiheesta The Globe and Mailin sivuilla:
Nothing is sacred to Britain’s metal thieves (22.7.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”