Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Roomalaisen rakennuksen puukatto rekonstruoitu ensimmäistä kertaa Herculaneumissa

Herculaneumissa sijaitsevan roomalaistalon katon puuaines oli ollut Vesuviuksen purkauksen syöksemän kovettuneen vulkaanisen aineksen peitossa lähes 2000 vuotta. Arkeologit onnistuvat kaivamaan katon jäänteet esiin ja tekemään niiden pohjalta ensimmäisen koskaan esitetyn rekonstruktion roomalaisesta puukatosta.

Kuva
Talo, johon puukatto kuului. Wikimedia Commons

Kyseisessä talossa oli kymmeniä huoneita ja se oli siten pikemminkin palatsi tai kartano kuin tavallinen talo. Sen uskotaan kuuluneen Marcus Nonius Balbukselle, joka toimi kuvernöörinä Kreetalla ja osassa nykypäivän Libyaa.

Herculaneumin suojeluprojektin (HCP) johtajan Andrew Wallace-Hadrillin mukaan antiikin ajan taloista peräisin olevien puisten katon kappaleiden säilyminen on hyvin harvinaista. Herculaneumin talosta puisia kappaleita löydettiin kuitenkin melkein 250, ja niiden avulla pystyttiin muodostamaan täydellinen rekonstruktio talossa muinoin olleesta katosta.

Myös talon sisäkatosta on säilynyt kokonaisia puupaneeleita, ja joissakin niissä on jopa jäänteitä alkuperäisestä maalista ja kultalehdistä joilla ne oli koristeltu. Nyt löydettyjen paneelien kuviointi muistuttaa kovasti renessanssiajan Ranskan ja Italian palatsien sisäkatoissa tavattavien puisten paneelien kuviointia. Tähän asti olikin ajateltu, että varhaisimmat tällaiset paneelit tehtiin varhaisrenessanssin ajan Ranskassa, mutta Herculaneumin talon löydöt todistavat, että niitä valmistettiin jo antiikin aikana.

Aiheesta kertoi The Guardian:
House of the Telephus Relief: raising the roof on Roman real estate (23.7.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”