Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Ruotsin valtio aikoo myydä kulttuuriperintökohteitaan

Ruotsin hallitus suunnittelee myyvänsä osan omistamistaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaista rakennuksista rahaa säästääkseen. Myytävistä rakennuksista tehdään parhaillaan listaa, jonka on tarkoitus valmistua joulukuussa. Ensimmäiset kohteet tulisivat myyntiin vuonna 2014.

Kuva
Hagan oikeustalo Solnassa on yksi mahdollisesti myytävistä historiallisista rakennuksista. Wikimedia Commons

Kulttuurikohteiden myyntiä on Ruotsissa valmisteltu jo vuodesta 2008. Viime tammikuussa hallitus asetti asiaa valmistelemaan uuden toimikunnan, jota johtaa Ruotsin entinen valtionarkiston hoitaja Inger Liliequist. Toimikunnan tarkoituksena on tuottaa lopullinen lista myytävistä kohteista.

Sosiaaliministeriössä valtion kiinteistöhallinnosta vastaavan Joakim Jägaren mukaan valtion rahat eivät riitä kaikkien nykyisten kulttuuriperintökohteiden ylläpitämiseen, joten on tarpeen tehdä selvitys siitä, mitä kohteet ovat niin tärkeitä, että valtion on syytä hallinnoida niitä itse, ja mitä voidaan myydä pois.

Valtion kiinteistölaitoksen (SFV) vuonna 2009 esittämän raportin mukaan valtio voisi myydä omistamastaan 3691 kulttuuriperintökohteestaan 299, mikä on noin 8 % kokonaismäärästä. SFV käytti myyntilistansa tekemisessä niin sanottua kertomusmallia, jossa rakennuksia arvioitiin sen mukaan, miten tärkeitä ne ovat maan historian esittämisessä. Uuden toimikunnan työ nojaa osittain samaan malliin.

Koska myytäviä rakennuksia pidetään kulttuurihistoriallisesti arvokkaina, tulevat ostajat joutuvat sitoutumaan niiden suojelemiseen tähtääviin erityisiin suojelusääntöihin.

Aiheesta kirjoitti Svenska Dagbladet:
Fler kulturarv är snart till salu (6.8.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”