Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Arhinmäki väläyttää valtionmuseoiden osittaista maksuttomuutta

Kulttuuriministerin mukaan Suomen valtiolla ei ole varaa täysin ilmaisiin museoihin, mutta maksuttomuuden asteittainen lisääminen saa ministeriltä silti kannatusta. Esimerkkiä voitaisiin ottaa Iso-Britanniasta.

Ateneumiin pääse ilmaiseksi vain harvoin. Seuraava ja tämän vuoden viimeinen ilmaisilta järjestetään keskiviikkona 7.11.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) kannattaa kotimaisten museoiden osittaista maksuttomuutta. Hänen mukaansa mallia voitaisiin ottaa Iso-Britanniasta, jossa valtion tukemina ilmaismuseoiden kävijämäärät ovat nousseet jopa 70 prosenttia. Edes heikentynyt taloustilanne ei ole horjuttanut museoiden maksuttomuutta. Kansalaisten keskuudessa suosittu järjestelmä on kerännyt kritiikkiä lähinnä maksullisilta museoilta, joiden mukaan ilmaismuseot saavat tuen myötä selkeän etulyöntiaseman suhteessa maksullisiin.

Ministeriön laskelmien mukaan Suomella ei ole kuitenkaan varaa museoiden täydelliseen maksuttomuuteen. Arvioiden mukaan maksuttomuudesta koituisi noin kolmen miljoonan euron kustannukset. Arhinmäen mielestä osittainen maksuttomuus voisi kuitenkin olla mahdollista myös Suomessa, mutta se edellyttäisi ”koko konseptin” uudistamista.

Ministerin mukaan kotimaiset museot voisivat ottaa tulonhankintakeinoja pohtiessaan oppia esimerkiksi brittiläisistä museoista, jotka keräävät varoja muun muassa lahjoitusten ja erikoisnäyttelyiden lisäksi esimerkiksi jäsenmaksujen ja sponsorien avulla. Toisaalta vaikkapa kahvilapalveluihin panostaminen voisi tuoda ministerin arvion mukaan museoille niin ikään lisätuloja.

Arhinmäki muistuttaa kuitenkin, että vaikka yhteistyösopimukset ovat museoiden rahoituspohjan kannalta tärkeitä, ne eivät saa vaikuttaa esimerkiksi näyttelyjen sisältöihin.

Aiheesta kirjoitti Yle Uutiset (7.8.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”