Tapio Onnela
Viestit: 4771
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Harrastaja-arkeologit tekivät kiinnostavan löydön Ahvenkoskella

12.09.12 14:03

Kuva: Jouni Jäppinen
Harrastaja-arkeologit ovat löytäneet Itä-Uudenmaan Ahvenkoskelta todennäköisesti rautakauden loppuun ajoittuvan polttohautauksen. Vainajan varusteisiin kuului ainakin taistelukirves, veitsi, tulirauta ja pronssinen viitansolki (hevosenkenkäsolki). Koekuopasta löytyi myös palanutta ihmisen luuta.
Puoliksi sulaneen soljen identtinen vastine on löydetty Gotlannin Kappelshamnista. Solki on poikkileikkaukseltaan pyöreä ja pronssivalua, kun valta-osa Suomesta löydetyistä hevosenkenkäsoljista on profiililtaan litistettyjä, tai rombimaisia.

Hauta sijaitsee merelle työntyvän niemekkeen laella, ison siirtolohkareen pystysuoran seinämän alla. Vainaja on asetettu koillinen-lounas suuntaisesti jalat meren suuntaan. Polttohautauslöydön tekivät työryhmä Jouni Jäppinen ja Rune Nygård. Löytöaineisto viittaa heidän mukaansa vahvasti viikinkiaikaan. Hauta sijaitsee pari vuotta sitten löydetyn muinaissataman läheisyydessä.

Museoviraston ja Helsingin yliopiston arkeologit ja osteologit tutkivat parhaillaan löytyneitä esineitä ja luunäytteitä. Tutkimustulokset julkaistaan myöhemmin.

Kuva: Jouni Jäppinen

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”