Tapio Onnela
Viestit: 4879
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kurkistus valokuvien Turkuun


Turun Logomossa esillä ollut näyttely "Turku valokuvissa" herätti suurta kiinnostusta. Nyt turkulaista valokuvannälkää voi tyydyttää selailemalla Turun museokeskuksen verkkosivuilla ja Picasassa julkaistua Kurkistuksia valokuvien Turkuun -kokonaisuutta. Albumeihin on kerätty arvokkaan valokuvakokoelman helmiä. Kuvatekstit auttavat katsojaa löytämään kuvista hauskoja ja ehkä yllättäviäkin yksityiskohtia. Samalla esille tuodaan paikallishistoriaa ja pieniä tarinoita kaupungista.

Kuvia valittaessa on painotettu kaupungin taide- ja kulttuurielämää, josta muodostuu eri albumien läpi kulkeva teema. Jokainen albumi esittelee samalla valokuva-arkiston eri kokoelmia. Maisema ja muotokuva -albumi sisältää vanhimpia valokuvatyyppejä ja kertoo valokuvan teknisen kehityksen ja valokuvan käytön alkutaipaleesta. Varsinaissuomalaisen osakunnan albumiin on valittu kaupunkikuvan muotoutumiseen ja kaupungin rakentamiseen liittyviä kuvia. Työläisiä ja tehtaita -albumi esittelee turkulaisia työläisiä työpaikoillaan Mauno Mannelinin ja H. Attilan kuvaamina. Vapaa-aika ja kulttuuri -kokonaisuudessa on työkuvien vastapainoksi Turun Sanomien kuvia vapaa-ajan riennoista, urheiluharrastuksista ja taiteen tapahtumista. Lopuksi on omaksi albumikseen valittu kuvia Wäinö Aaltosesta ja erityisesti hänen Turussa sijaitsevasta tuotannostaan.

Valokuvakokoelmissa Turku ja Varsinais-Suomi ovat polttopisteessä

Turun museokeskuksen valokuva-arkistonkokoelmiin kuuluu puolitoista miljoona valokuvaa, negatiivia ja diaa aina 1840-luvulta tähän päivään. Kuvat ovat pääasiallisesti Turusta ja Varsinais-Suomesta. Valokuvakokonaisuudet kertovat esimerkiksi turkulaisesta teollisuudesta, kaupunkikuvasta ja turkulaisesta elämänmenosta. Valokuva-arkistossa on muun muassa Suomen vanhin valokuva, Henrik Cajanderin daguerrotypia nk. Nobelin talosta vuodelta 1842.

Museokeskuksen valokuvakokoelma kasvaa hankinnoin ja lahjoituksin. Kokoelma laajenee myös museon oman kuvaustoiminnan tuloksena: Varsinais-Suomen ympäristön, kaupunkinäkymien ja tapahtumien dokumentoinnista, rakennuskannan inventoinnista sekä esine- ja taidekokoelmien kuvaamisesta. Valokuva-arkisto palvelee sekä tutkijoita että yksityisiä henkilöitä.

* Kurkista valokuvien Turkuun

Lähde: Turun museokeskuksen tiedote

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Kurkistus valokuvien Turkuun

Viitaten täällä aiemmin käytyyn keskusteluun Digitoidut kuvakokoelmat verkossa, kenen käytössä ja millä ehdoilla? ja viime viikkoiseen OKfestivalin AvoinGLAM-sessioon oli ikävä havaita, että Turun museokeskus oli päätynyt lataamaan ilmeisesti kaikki kuvat Picasaan varustettuna merkinnällä "Kaikki oikeudet pidätetään". Kun kyse oli näin pienestä kuvakokoelmasta olisi ollut mukava nähdä, että ainakin sen vanhimmat kuvat olisivat olleet edelleen hyödynnettävissä luvallisesti.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”