Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Radioateljeessa lähihistoriaa

Radioateljeen syksyn ohjelmissa on esillä lähihistoriaa.
Kommunisti. Kommunismi oli 1900-luvun suuri unelma ja suuri painajainen, ja ihmeen monille se edelleen näyttäytyy uhkana. Suomen historiassa on kuitenkin ollut aika, 1900-luvun loppupuoliskolle saakka, jolloin kommunisteja ensin ennen sotia pelättiin ja vainottiin. Sotien jälkeen vain pelättiin. Siihen maailmaan meidät johdattaa kaksi Hämeenlinnan naisvankilassa poliittisten vankien lapsina 1930-luvulla syntynyttä naista, Ritva (s. 1934) ja Riitta (s.1939).
Täälläolo. Omakotitalo järven rannalla kaupungin keskustassa on kliseinen kuva suomalaisen unelmakodista. Ajatus ei ole kovin kaukana Gaston Bachelardin kotoisuutta ylistävästä ihannetalosta, jossa ihmisen on hyvä asua. Bachelardin mukaan todellisella hyvällä ololla on menneisyys, joka ei ole pelkästään yksilön menneisyys, vaan kokonainen historia, joka eletään vanhojen talojen kautta.Täälläolo kuuntelee talon sisätilaa ja liikkeitä, ja kulkee talon nurkkiin ja sopukoihin.
Vuosikymmen. 1960-luku on Suomen lähihistorian tutkituin vuosikymmen, voimakkaita tunteita ja mielikuvia herättävä ajanjakso, jonka sisältö riippuu kertojasta. ?Kuuskytluku? on yhdelle ikuisen nuoruuden lähde ja maailmanhistorian käännekohta, toiselle puhkikulunut historian kelanauha, jolla samat tapahtumat ja fraasit pyörivät todellisuudesta ja alkuperäisestä yhteydestään irrotettuina. Totuus on jossain siellä välillä.
Särktokko ja puuaura. Parisataa vuotta sitten Särktokko suuttui ja läksi pois Vuolenkosken kylästä. "Menen niin kauaksi että minusta ette enää kuule", hän vannoi ja asettui pysyvästi Särkilahteen rajautuvalle kallioiselle mäelle. Perhe kasvoi, rakennettiin uusia asumuksia. Ihmiset saivat riittävän toimeentulon kivisiltä pelloilta, metsästä ja järvestä. Esko Särkiniemi ja hänen siskonsa Irma Väkevä herättävät hiljenneen mäen ja tulevat kertoneeksi samalla merkittävän vaiheen suomalaisten elämäntavan historiaa ja sen nopeaa ja rajua muutosta.
Ohjelmat ovat YLEn Areenassa rajoitetun ajan kuunneltavissa. Ohjelmakuvaukset lainattu Areenasta.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”