Kiinnostava haastattelu tosiaan.
Esim Suomen itsenäisyydestä Derjabin toteaa, että se oli NL:n etu, kun taas puolueettomutta ei olisi haluttu myöntää:
Suomen itsenäisyys palveli parhaiten Neuvostoliiton etuja. Ennemminkin hän oli Suomen liikkumatilan syöjä. Neuvostoliitto halusi pitää Suomen erikoistapauksena ja lähellä.
"Se oli yksi hankalista kysymyksistämme suhteessamme Suomeen. Emme mitenkään halunneet tunnustaa Suomen puolueettomuutta, minä mukaan luettuna", hän sanoo.
Nyt Derjabin sanoo, että Neuvostoliitto tunnusti käytännössä Suomen puolueettomuuden vuonna 1975, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous Etyk järjestettiin Helsingissä. Sitä hän pitää presidentti Urho Kekkosen sitkeän työn ansiona. Tosin Komissarov selitti vielä vuosia, miksi Suomi ei ole puolueeton.
"Kekkonen onnistui siinä, että me aloimme de facto tunnustaa puolueettomuutta muun muassa Etykin kautta, vaikka tosiasiassa tunnustamisen teki Gorbatšov."
ja vuoden 1961 nootista:
Aiemmin Derjabin on arvellut, että Kekkonen olisi jopa saattanut olla tilaamassa noottia varmistaakseen vaalit. Nyt hän täsmentää.
"Nootilla oli useita tavoitteita. Päätavoite, jonka me pitkään kiistimme, mutta niin se oli, oli jälleen kerran puuttuminen [Suomen] sisäisiin asioihin. Piti turvata Kekkosen voitto vuoden 1962 vaaleissa, hajottaa Honka-liitto. Kekkonen oli meille hyvin tärkeä ja myös tiesi sen", Derjabin sanoo.
"Puhutaan myös, että Kekkonen tilasi tämän nootin. Luulen, että ei. Luulen, että idea syntyi 'toisella linjalla', mutta Kekkonen ei vastustanut vaan käytti hyväkseen."
"Ellei Kekkonen ollut suora tilaaja, niin hän oli täysin kärryillä, että sellaista noottia valmistellaan, että se tulee ja koska se tulee. Sen hän tiesi varmasti."
Oli nootilla myös ulkopoliittisia tavoitteita, hän lisää.
Toisella linjalla Derjabin viittaa Helsingin-lähetystössä toimineisiin tiedustelupalvelu KGB:n miehiin, joilla oli diplomaatin peitevirka. Heillä oli yhteys Neuvostoliiton kommunistipuolueen keskuskomiteaan, joka oli maan tärkein toimija. Diplomaateilla oli linja vain ulkoministeriöön.
Tuo NL:n politiikan "toinen linja" Suomessa, eli KGB tulee myös kiinnostavalla tavalla esille Kekkosen jälkeisellä ajalla kun Kekkosen seuraajasta tulee puhetta:
Derjabinin mukaan iso kiista syntyi ennen vuoden 1982 presidentinvaaleja, kun Kekkonen oli eronnut. Keskustapuolueessa ehdolle halusivat Ahti Karjalainen ja Johannes Virolainen. Sosiaalidemokraattien ehdokkaaksi oli nousemassa pääministeri Koivisto, joka vaalit sitten voittikin.
"Moskova Vladimirovin kautta tuki Karjalaista. Mutta me teimme kaikkemme, ettei niin kävisi. Me Sobolevin kanssa kirjoitimme Moskovaan lähetettyyn depessiin [raporttiin], ettei Karjalainen ole enää mikään tekijä, että hänen aikansa on mennyt, hän on heikko poliitikko, ei häntä valita. Jopa Virolainen olisi parempi.