
Mitä piditte SVT:n dokumentista sotalapsista Osoitelappu tuntemattomaan, jonka yle esitti 13.11.2012?

Valvojat: Klaus Lindgren, Agricola
Suomalaisten tavoitteena oli, että kaikki siirretyt lapset palaisivat jälleenrakentamaan kotimaataan. Ruotsiin jäi kuitenkin lopullisesti useita tuhansia suomalaisia.
Siirrot herättivät Suomessa kriittisiä äänenpainoja varsinkin jatkosodan aikana, mutta arvostelijoiden puheita sensuroitiin. Sensuuriin joutui jopa kansanedustajien puheenvuoroja, kertoo valtiotieteiden maisteri Pertti Kavén.
Helsingin yliopiston väitöskirja tarkastelee poliittisia tekijöitä lasten siirroissa sotien aikana ja niiden jälkeen.
Sotien aikana Ruotsiin lähetettiin noin 80 000 suomalaislasta. Heistä uuteen kotimaahan jäi adoptio- tai kasvattisopimusten perusteella talvisodan jälkeen tuhatkunta ja jatkosodan jälkeen noin 7 100.
- Suomen valtion kannalta katsoen se menetti enemmän kuin sai. Lasten siirroille asetetut tavoitteet eivät toteutuneet, ja syynä siihen olivat silloiset käsitykset lapsesta. Emotionaaliset seikat olivat aivan toisarvoisia taloudellisten ja fyysisten seikkojen, kuten ravinnon rinnalla, Kavén sanoo.
STT
Nohnoh, nyt kyllä mielikuvitus lentää. Seksuaalinen hyväksikäyttöhän tehdään kahden kesken, joten siitä eivät ulkopuoliset voi tietää, jollei uhri kerro. Ja kenelle vieraskielisessä sijaisperheessä elävät lapset olisivat voineet kertoa, kun vastaavaaan tilanteeseen omassa maassa joutuneet eivät usein löydä ketään luotettua jolle kertoa?Niitä sun näitä kirjoitti: Näyttää siltä, että sotalasten ongelmista ja kenties hyväksikäytöstäkin tiedettiin Suomessa, mutta se sensuroitiin heti tuoreeltaan.
Kustaa Vilkuna kirjoittaa Sanan valvontaa -kirjassaan pitkästi tästä lasten siirrosta Ruotsiin ja sensuurista kyseisen siirtoasian yhteydessä.
Sanan valvontaa -kirjassaan hän kirjoittaa sivulla 123 mm. näin: "kaikki negatiiviset kirjoitukset lasten siirrosta Ruotsiin on ehdottomasti kiellettävä (26.1.1942). Kun siirtoasia otettiin esille helmikuussa myös eduskunnassa, annettiin määräys (ohje 17.2.) poistaa puheenvuoroista kaikki negatiiviset lausunnot. Mutta miksi Ilta-Sanomissa 14.8.42 ollutta uutista >>Suomalaislapset vaikuttaneet Ruotsissa lapsiharrastuksen lisääntymiseen>> kiellettiin lainaamasta, on vaikea käsittää."
Oliko tämä "lapsiharrastus" kenties sen aikainen termi lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jonka kohteeksi niin monien suomalaislasten on sanottu Ruotsissa joutuneen?
Kolarin miehistä taisi monet olla vankiloissa Jatkosodan aikana, siitähän seurasi varmaankin pienempi sotakuolleisuuskin...Vetehinen kirjoitti:Luettelon laatija oli joku lääkäri, joka totesi leirillä kuolleen enemmän prosentuaalisesti enemmän lapsia kuin kolarilaisia miehiä kuoli sodassa.
-Syksyn 1941 aikana suurin osa Kolarin metsäkaartilaisista pidätettiin.
Valtaosa Kolarin metsäkaartilaisista tuomittiin Länsi-Pohjan suojeluskuntapiirin kenttäoikeudessa tammikuussa 1942.
Siis (3/4) 800:sta tekee 600."Ruotsiin paenneiden sotilaskarkureiden lukumäärä kohosi noin 800:aan vuoden 1944 alusta Lapin sodan päättymiseen saakka huhtikuussa 1945. Kolme neljäsosaa heistä oli kotoisin Pohjanmaan ruotsinkielisiltä alueelta."
On toki. S. 148 Kavén kertoo, että terveinä siirretyistä lapsista kuoli Ruotsissa 132 ja 15 matkalla. Sen jälleen hän laskee että Suomen 3.1 % kuolleisuudella olisi kuollut 1349 lasta. Eli 1 217 lapsen henki pelastui Ruotsiin siirron ansiosta.Vetehinen kirjoitti:Kavénin väitöksessä on luku lapsikuolleisuudesta, mutta se koskee lapsikuolleisuutta Suomessa. Ruotsissa kuolleista suomalaislapsista ei ole lukuja.
Leirillä on voinut olla jokin epidemia, joka leirioloissa leviää helposti.Vetehinen kirjoitti: Kolarin lapset siirrettiin kai Ruotsiin Lapin sodan aikana. Miksi silloin olisi ollut korkea kuolleisuus?
Minusta on myös netistä katsottavissa oleva ohjelma 'Kansankodin kuokkavieraat', http://areena.yle.fi/tv/1000447 mainitsemisen arvoinen.Emma-Liisa kirjoitti:Mitä piditte SVT:n dokumentista sotalapsista Osoitelappu tuntemattomaan, jonka yle esitti 13.11.2012?
Olettaisi, että meillä erilaiset rasistet ryhmittymät ottaisivat opikseeen siitä kuinka kaltoin jotkut ruotsalaiset rasistiset ryhmittymät tuona aikana kohtelivat suomalaisia, mutta eiväthän ne.Elintasopakolaisia, maahanmuuttajia vai sosiaalipummeja? Miten suhtauduttiin suomalaisiin työnhaussa Ruotsissa? Kansankodin kuokkavieraat -dokumenttisarja tutustuttaa katsojat suomalaisten elämään Ruotsissa 1960-luvulta tähän päivään
Vuonna 2011 Suomi puntaroi samoja maahanmuuttajakysymyksiä kuin Ruotsi 1960-luvulla. Miten me suhtaudumme vierastyövoimaan, maahanmuuttajiin, pakolaisiin, siirtolaisiin, elintasopakolaisiin? Olemmeko oppineet omasta lähihistoriastamme mitään?
Osa heistä jäi Ruotsin Raatteen tielle...
Kirjoituksessa oli kunkin kolarilaisen lapsen kuolinpäivä ja paikkakunta. Paikkakuntia oli useita. Muistaakseni kyse oli noin 20-30 lapsesta, jotka kuolivat Ruotsissa.Emma-Liisa kirjoitti:Leirillä on voinut olla jokin epidemia, joka leirioloissa leviää helposti.Vetehinen kirjoitti: Kolarin lapset siirrettiin kai Ruotsiin Lapin sodan aikana. Miksi silloin olisi ollut korkea kuolleisuus?
Jos leirin olosuhteet ovat muuten olleet huonot, se ei ainakaan ole koskenut muita leirejä tai siellä ne ovat korjatu.
Kavénin luku ei tarkoita Ruotsissa olleita lapsia. vaan lastensiirtokomitean kautta siirrettyjä lapsia.Vetehinen kirjoitti: Kavén mainitsee, että 132 lasta kuoli Ruotsissa olleista 43 510:sta sotalapsesta. Wikipedian artikkelin mukaan sotalapsia oli kuitenkin 72000. Tässä on tilastoero.
Puhut välillä alle 5-vuotiaista, sitten 0-5-vuotiaista ja lopuksi 1-9-vuotiaista. Kuolleisuus oli kuitenkin erilainen imeväisillä ja vähän vanhemmilla.Vetehinen kirjoitti: Nykyisin alle viisi vuotiaiden kuolleisuus Ruotsissa ja Suomessa on 3 lasta 1000 lasta kohden. Se on maailman huippua.
Kun Kavenin 132 lasta 43510:stä kuoli viiden vuoden aikana se on 3 lasta tuhatta lasta kohden eli aivan sama kuin nykyinen maailman huipputaso 0-5 vuotiailla. Tuntuu etteivät Kavenin luvut ole koko totuus. Lapsia on voinut kuolla paljon enemmän, mutta heitä ei ehkä ole kirjattu tilastoon, josta Kaven on lukunsa saanut.
Kavenin mukaan Suomessa 1- 9 vuotiaiden kuolleisuus vaihteli 41 - 63 lasta tuhatta lasta kohden vuosina 1940-1945. Ruotsille hän käyttää lukua 3 lasta tuhatta lasta kohden (laskemalla tilastoidut kuolintapaukset) eli vain 5-8% Suomen lasten kuolleisuudesta. Onkohan edes ruotsalaisten lasten kuolleisuus ollut tuolloin 3 lasta tuhatta kohden edes yli viisivuotiailla?
Kysehän nimenomaan ei ollut samoista resursseista, koska (lähes) kukaan siviili ei elänyt korttiannoksesta vaan huoltajat hankkivat lapsille lisäruokaa itse viljelemällä/kasvattmalla ja ostamalla mustasta pörssistä.Vetehinen kirjoitti: Vilkaistessa venäläisten sotavankien kohtelua koskevia kirjoituksia tuli mieleen rinnastus suomalaisten lasten kuolleisuuteen. Kavénin ilmoittamien tilastojen mukaan 4-6 % lapsista kuoli 1-9 ikävuoden välillä sotavuosien aikana. Toisaalta puhutaan sotavankileireillä kuolleiden osuuden olleen n. 30 %. Samoilla rajallisilla resursseilla molempia hoidettiin ja ja varmaan resursseja priorisoitiinkin.
Samoilla kansakunnan resursseilla lapset ja vangit hoidettiin vaikka resurssit eivät olleet yhtä suuria yksilötasolla.Emma-Liisa kirjoitti:Kysehän nimenomaan ei ollut samoista resursseista, koska (lähes) kukaan siviili ei elänyt korttiannoksesta vaan huoltajat hankkivat lapsille lisäruokaa itse viljelemällä/kasvattmalla ja ostamalla mustasta pörssistä.Vetehinen kirjoitti: Vilkaistessa venäläisten sotavankien kohtelua koskevia kirjoituksia tuli mieleen rinnastus suomalaisten lasten kuolleisuuteen. Kavénin ilmoittamien tilastojen mukaan 4-6 % lapsista kuoli 1-9 ikävuoden välillä sotavuosien aikana. Toisaalta puhutaan sotavankileireillä kuolleiden osuuden olleen n. 30 %. Samoilla rajallisilla resursseilla molempia hoidettiin ja ja varmaan resursseja priorisoitiinkin.