skrjabin kirjoitti:Tapio Onnela kirjoitti:Voi hyvin olla, mutta kai ne Puolan juutalaisetkin olivat puolalaisia? Kävin muuten tuossa museossa vuonna 1974 ja ostin opaskirjasen, josta oheiset kuvat. Ainakin siinä kerrotaan perusasiat juutalaisten tuhoamisesta enkä muista, että sitä asiaa olisi mitenkään siellä museossa peitelty.
Sikäli teemaa peiteltiin 1970-luvulla että muiden kansallisten näyttelyiden ohessa ei tuolloin ollut juutalaisille omistettua näyttelyä, mikä oli ollut suljettuna 1960-luvun lopulta. Samoin museon järjestelyssä on kiinnitetty huomiota siihen että painopiste on ollut pääleirillä, mikä oli pääasiassa ei-juutalaisten puolalaisten kohtaloihin kiinnittyvä paikka. Birkenaun alue oli, ja on edelleenkin, virallisen kierroksen sivupiste jossa viivähdetään yleensä vain hetkinen.
Näyttelyissä ja julkaisuissa iso paino laitettiin puolalaisille uhreille, puolalaisten vastarinnnalle, poliittiselle toiminnalle leirillä jne. Puolan juutalaisetkin olivat tietysti puolalaisia, vaan leirillä juutalaisuus oli vangille määrittävä tekijä.
Voi hyvinkin olla. Tuo sopisi myös mistä aiemminkin oli puhetta:
Puolan 1960-luvun juutalaisvainot (Agricolan uutisfoorumi,15.5.2008)
En kyllä muista siitä 1970-luvun käynnistäni niin tarkkaan, mutta ei ainakaan minulle ollut epäselvää mitä tuossa leirissä juutalaisille tapahtui. Aika kiinnostavaa kyllä tuo puolalaisuhrien korostaminen, vaikka toisaalta hyvin ymmärrettävää kun ajattelee miten puolalaisille sodassa kävi. Tuossa opaskirjassa on muuten kaksi osaa joista toinen s.1-95 käsittelee Auswitzia ja toinen s.95-114 Birkenauta karttoineen. Birkenaun osiossa käsitellään myös Theresienstadia
jsn kirjoitti:Opaskirjan otteiden perusteella näyttää ilmiselvältä, ettei juutalaisuudesta missään nimessä ole vaiettu tai pyritty vähättelemään sitä, mutta että sen ohessa on muistettu myös muut. Aivan kuten sosialismiin ei sopinut voimakkaasti korostettu kansallismielisyys, varsinkaan puolalainen. Olihan kyseessä korostetun kansainvälinen paikka. Mutta voisiko kenties olla, että kirjanen onkin ollut suunnattu vain ulkomaalaiselle kävijälle ja sitä ei edes ole ollut puolaksi tai painotukset ovat olleet erilaiset?
Voi olla, että se tuo englanninkielinen laitos olisi ollut erilainen, toisaalta luulisi olevan edullisempaa käyttää samaa tekstiä erikielisissä laitoksissa. Järjestys jossa uhrit kuvataan opaskirjassa oli: juutalaiset, neuvostosotavangit, mustalaiset.
Tässä vielä pari katkelmaa sen 1974 ilmestyneen opaskirjan Birkenau osiosta sekä pari museokaupasta hankittua Birkenauta esittävää postikorttikuvaa.

***
