Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Arhinmäki esitteli kulttuurin ja taiteen alan vuoden 2014 säästösuunnitelmat

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tiedotti perjantaiaamupäivällä kulttuurin hallinnonalaan vuonna 2014 kohdistuvista säästöistä.

Arviolta puolet taiteen ja kulttuurin valtionrahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Taiteen ja kulttuurin veikkausvoittovarojen jakajien määrä lisääntyy ensi vuonna Valtion taidemuseon säätiöittämisen myötä. Sen toimintaa rahoitetaan jatkossa veikkausvoittovaroista hallitusohjelman mukaisesti.

Ministerin tiedonannon mukaan keskimääräinen leikkaus kulttuurin ja taiteen alan veikkausvoittovaroja saaville on 3,3 prosenttia. Sen sijaan lastenkulttuurin, vapaan kentän ammattilaisryhmien, apurahojen ja palkintojen sekä kulttuurilehtien rahoitus pyritään pitämään vuoden 2013 tasolla.

Keskimääräistä pienemmällä leikkauksella selvinnevät myös kansalliset taidelaitokset eli Suomen Kansallisooppera ja Kansallisteatteri, sillä niiden leikkaus vuonna 2014 on yksi prosentti.

Suurimmat prosentuaaliset säästöt kohdistuvat elokuvateattereiden digitalisoinnin edistämiseen (yli 90 prosenttia teattereista on jo digitalisoitu), kulttuurin suurtapahtumiin ja ministerin käyttövaroihin. Keskimääräistä suuremmat säästö kohdistuvat myös kehittämis- ja projektiluontoiseen rahoitukseen. Näitä ovat taiteen ja kulttuurin kunta- ja aluehallinnon kehittäminen, luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden edistäminen, kulttuuriviennin kärkihanketuet, kulttuuriviennin hankevalmistelu, kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen, kulttuurin tietoyhteiskuntahankkeet ja sähköisten aineistojen saatavuus sekä tekijänoikeusjärjestelmän kehittäminen. Myös taiteen alan tiedotuskeskuksiin ja ulkomaisiin julkaisuihin kohdistuu keskimääräistä isompi säästö, mitä ministeriö perustelee tehdyillä rakenteellisilla uudustuksilla.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote (19.4.2013)

Videotallenne tiedotustilaisuudesta

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”