Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Kuolemantutkimuksen Seura valitsi vuoden graduksi kuolinhetken yhteisöllisyyttä 1400-luvulla käsittelevän opinnäytteen


Kuva: Anfechtung durch Hofart, Ars moriendi ca. 1460. Schneider Ausgabe XII, Wikipedia.
Suomen Kuolemantutkimuksen Seura julkisti 2-vuotisjuhlassaan vuoden gradun. Ehdokkaita oli m.m. hoitotieteestä ja teologiasta, mutta palkituksi tuli Jyrki Nissin historia-alan tutkimus “Yhteisön ympäröimänä vai uskotun ystävän saattamana? Kuolinhetken yhteisöllisyys 1400-luvulla” Gradun lähteinä oli käytetty 1400-luvun kuolemisen taito -oppaita sekä hagiografista aineistoa.

Hallituksen perustelut valinnalle:
Jyrki Nissin keskiajan loppupuolen kuoleman- ja erityisesti kuolemisen kulttuuria käsittelevä opinnäytetyö on monin tavoin kiinnostava ja ansiokas. Kuolevan viimeiset hetket ovat edelleen keskeinen kysymys hyvän kuoleman tuottamisessa. Keskiaikainen ars moriendi-kirjallisuus ja hagiografiat vahvistavat aiemmin vallinneen kuvan yhteisöllisestä keskiaikaisesta kuolemasta, mutta vain osittain. Kuolema voitiin kohdata myös yhden uskotun ystävän tai läheisten perheenjäsenten seurassa – laajempi seurakunta ei lähteiden mukaan ollut aina välttämätön. Yksin kuoleminen oli kuitenkin aina paha kuolema.

Keskiaikainen kuolemankulttuuri esittäytyy 2000-luvun ihmiselle usein jopa ihanteellisena, luonnollisena kuolemaan suhtautumisen tapana. Philippe Ariès’n kaltaiset tutkijat ovat edistäneet tätä näkemystä. Nissi kuitenkin kyseenalaistaa erityisesti keskiaikaiseen kuolemaan liitetyn suuren yhteisöllisyyden ajatuksen. Toisaalta kuolemisen taitoa käsittelevien oppaiden ja pyhimysten viimeisiä hetkiä kuvaavien kirjoitusten viestiä voi tulkita myös nykyaikaan. Kuolevan vierellä valvovien ihmisten tehtävänä ei ole vain todistaa tapahtumia, vaan auttaa kuolevaa viimeisten hetkien kestämisessä ja valmistautumisessa tulevaan.

Nissin pro gradu-työ keskustelee vanhemman ja uudemman aiheeseen liittyvän tutkimuksen kanssa. Sen tavoitteet ovat oman oppiaineen sisäiset, mutta se ei rajoitu ainoastaan kommentoimaan alan erityiskysymyksiä, vaan tiedostaa aiheen laajemman yhteiskunnallisen ulottuvuuden. Kuolemantutkimuksen tavoitteena on nimenomaan tuoda eri alojen uusia näkemyksiä kuolemaa koskevaan yleiseen tieteelliseen ja populaariin keskusteluun. Vanhat ”totuudet” on hyvä kyseenalaistaa, mutta se on tehtävä laadukkaan tutkimuksen keinoin. Tässä Jyrki Nissin opinnäytetyö onnistuu erinomaisesti.

Lähde: Seuran 2-vuotisjuhla ja vuoden gradu. Suomen Kuolemantutkimuksen Seura

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”