Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Ruotsissa vireillä maailman ensimmäinen tietokonepeliarkistoVideo- ja tietokonepeleihin keskittyvän arkiston tarkoituksena olisi koota yhteen kaikenlaista tietoa niin peliteollisuuteen, peleihin kuin pelaajiin liittyen.

Mikäli malmölaisen Henrik Erngrenin visiot toteutuvat, Ruotsiin perustetaan lähivuosina video- ja tietokonepeleihin keskittyvä arkisto. Arkisto olisi tiettävästi ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Niin tietokonepelien suunnittelusta, pelaamisesta kuin arkistojen puolelta kokemusta omaava Erngren sai Ruotsin kansallisarkistolta hiljattain 20 000 kruunua hankkeensa suunnittelutyöhön. Tällä hetkellä käynnissä olevat selvitystyöt valmistuvat myöhemmin tämän vuoden aikana.

Arkiston tarkoituksena olisi kerätä kaikenlaista tietoa peleihin ja pelaajiin liittyen. Peliteollisuuden kehityksen ja yksittäisten pelien vaiheiden lisäksi pelaajien omat kokemukset suosikkipeleineen ja pelaajahistorioineen olisivat arkistossa yhtä tärkeässä osassa. Lisäksi arkistoon koottaisiin esimerkiksi pelejä käsitteleviä ohjelmia ja artikkeleja eri medioista.

Sisältämänsä tiedon lisäksi Erngren näkee peliarkistolla myös muita tärkeitä tehtäviä. Hän peräänkuuluttaa saavutettavuuden huomioon ottamista arkiston toteutuksessa. Parhaimmillaan peliarkisto olisi myös kohtauspaikka, jossa pelien harrastajat ja niistä muuten kiinnostuneet voisivat vaihtaa mielipiteitään ja syventää kiinnostustaan.

Hanke on vielä alkuvaiheessa ja selvitystyön jälkeen alkaa rahoituksen etsiminen. Ruotsin peliteollisuus on kuitenkin osoittanut suurta kiinnostusta hankkeeseen jo nyt. Jatkuvasta kasvustaan huolimatta peliteollisuuteen suhtaudutaan vielä hieman oudoksuen, minkä vuoksi alaan keskittyvä arkisto toisi peliteollisuudelle lisää kaivattua arvovaltaa. Toisaalta arkiston toivotaan auttavan Ruotsia profiloitumaan peliteollisuuden kärkimaana.

Lue artikkeli Sydsvenskanin sivuilta (29.5.)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”